1. Ana Sayfa
  2. Biyografiler

Alphan Göğüş

Alphan Göğüş’ün kariyerindeki çalışmalar ve kripto para borsası ile alakalı görüşleri hakkında merak edilen noktalar bulunuyor. Peki bu merak edilenlerin ayrıntılı cevapları nelerdir? EkoSayfa daha detaylı bilgi edinebilmeniz için analizleri sizin için derledi.

Alphan Göğüş

Alphan Göğüş’ün eğitim ve mesleki geçmişi nedir? Alphan Göğüş’ün aldığı eğitim ve iş geçmişi ekonomi bölümü temellerine dayanmaktadır. 2003 yılında Bilkent Üniversitesi’nde Ekonomi Bölümü’nü bitirerek mesleki kariyerine adım atmıştır. Kariyer geçmişi ise şu şekildedir:

  • Deloitte: 2003 – 2016 yılları arasında Deloitte’in Kanada ve Türkiye ayaklarında denetçi pozisyonlarında görev almıştır.
  • BtcTrader: 2016 yılınca BtcTürk çalışmalarında aktif olarak rol almıştır. BtcTrader girişimlerinde COO ve CFO olarak bulunmuştur.
  • Huobi Global: 2019 Aralık ayından itibaren Huobi Global Türkiye’de çalışmalarına devam etmiştir. Huobi Türkiye Genel Müdürü olarak dünyanın önde gelen borsasına öncülük etmektedir.

Alphan Göğüş’ün Türkiye Pazarı Hakkındaki Yorumları Nelerdir?

Alphan Göğüş’ün Türkiye pazarına dair yorumları dijitalleşmede mesafe kat edilmesi ile piyasaya katkı yapılabileceğini içermektedir. Yapılan araştırmalar başta Bitcoin olmak üzere kripto paraya karşı ülkemizde ve dünyada büyük bir ilgi olduğunu göstermektedir.

Göğüş, 12 milyondan fazla kullanıcı potansiyeli bulunan Huobi’de günlük olarak 1 milyon dolarlık işlem gerçekleştirildiğinin altını çizmektedir. Likidite yüksekliğini baz alarak hareket eden Huobi, yüksek teknoloji ile yatırımları daha güvenli hale getirmektedir.

Geçilen sürecin süregelen sistemleri sarsarak dijitalleşmeye dönük ilerlediğini söyleyen Göğüş, salgının etkilerini azaltmaya yönelik hareket edildiğini belirtmektedir. Türkiye’deki ekiplerinin ise kullanıcılarını iyi tanıyan ve ihtiyaçlara cevap veren bir şekilde ilerlediğini ifade etmektedir.

Aktif olarak görev alan ve hedef odaklı ürünler sunan kuruluşlar, Türkiye’de hareketlenme potansiyelinin olabileceğini göstermektedir. Göğüş’e göre paranın dijitalleştirilmesi, farklı alanlarda kullanıma sunulabilecek bir yatırım aracına dönüştürmektedir. Buna yönelik olarak dijital para, gerek Türkiye gerekse global alanda potansiyel bir kullanım için değerlendirilebilecek güce sahiptir.

Alphan Göğüş’e Göre Kriptopara ve Bitcoin’i Neler Bekliyor?

Alphan Göğüş için kriptopara ve Bitcoin’i nelerin beklediği konusunda corona virüs gündeminin etkili olduğu görülmektedir. Paraya alternatif olarak ortaya çıkan Bitcoin dünyasında pandemi ile beraber endişeler de ortaya çıkmıştır. Yarılanma süreçlerini etkileyecek unsurlar arasında ise kurumsal açıdan büyük oyuncuların piyasaya girmesi yer almaktadır.

Alphan Göğüş, yapılacak olan yatırımlarda halving sonrasında hemen hareket etmek yerine süreç takibi gerçekleştirmeyi önermektedir. Özellikle alım-satım işlemlerinde risk yönetimini doğru bir şekilde gerçekleştirmenin önemine vurgu yapmaktadır. Aynı zamanda yalnızca geçmiş yarılanma süreçleri ile isabetli tahminler yapılamayacağını belirtmektedir. Bu nedenle yatırım kararlarını yüksek hassasiyetler doğrultusunda almanın önemli olacağının altını çizmektedir.

Huobi’nin Büyümesine Yönelik Hedefler Nelerdir?

Huobi’nin büyümesine dair belirlenen hedefler arasında en önemlisi global bir borsa olmaktır. Bu noktada Huobi’nin rakiplerinden farklı bir konumda yer alarak yerelleşme odaklı çalışmalar yaptığı görülmektedir. Alphan Göğüş, bu amacı gerçekleştirmek için her ülkeden farklı müşteri profilleri ile bir araya gelmek gerektiğini savunmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’deki bir numaralı kripto para borsası olmak istediklerini belirtmektedir. Huobi Global’in teknolojisini Türkiye’de uygulayarak kısa süre içerisinde TL ile yapılacak işlemlere geçmeyi amaçladıklarını da vurgulamaktadır.

Finans Ekosistemi İçin Uzun Vadede Ne Hedefleniyor?

Finans ekosistemine yönelik uzun vadeli hedeflenenler arasında toplumun bilgilendirilmesi önemli bir yere sahiptir. Kripto para doğrultusunda finans ekosistemi adına yanlış yönlendirmelerin önüne geçmek önem taşır. Alphan Göğüş, Huobi olarak gerçekleştirdikleri çalışmaların ve eğitimlerin blog ya da sosyal medya üzerinden paylaşılacağını belirtmektedir.

Türkiye’de uzun vadeli ve sürdürülebilir çalışmalara sahip olmak adına bilinçli alım-satım işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Huobi ile hali hazırda bulunan kripto para kullanıcılarına gereken hizmet sunularak çeşitli finansal ürünlerle işlem yapabilme fırsatı tanınmaktadır. 

Blockchain Harcamaları En Çok Hangi Sektörde Yapılıyor?

Blockchain harcamalarının hangi sektörde en çok yapıldığı konusuna Huobi Research tarafından hazırlanan 2019 yılı ışık tutmaktadır. “Küresel Blockchain Endüstrisi Genel Bakış ve Beklentiler” adı ile yayımlanan rapor, 2020 yılı ve daha sonrası için de ipuçları barındırmaktadır.

Harcamalar için %73 oranında bir pay, bankacılık, perakende, profesyonel hizmetler, parçalı imalat ve süreç üretimi gibi sektörler başı çekmektedir. Çin ise teknolojik olarak en fazla patent başvurusu yapan ülkeler arasında olmuştur. Dünya geneline bakıldığında ise 22 bini aşkın patent başvurusu olduğu görülmektedir.

Alphan Göğüş, özel sektörde ve kamu sektöründeki blockchain yatırımlarının ilgi gördüğünü ve artarak devam ettiğini belirtmektedir. 2020 yılında yaşanan salgın dolayısı ile küresel ölçekteki dengeler değişmiş ve para politikaları daha öncekinden çok daha fazla kullanılmaya başlanmıştır.

Raporda yer alan 2019 yılı verilerine göre 2,9 milyar dolar blockchain harcaması gerçekleştirilmiştir. Harcamalarda ABD, Batı Avrupa, Çin, Asya-Pasifik Bölgesi, Orta ve Doğu Avrupa’nın takip ettiği bir sıralama söz konusudur.

“Küresel Blokzinciri Sektörünün Görünümü ve Geleceği” raporunda yer verilen gelişmelere göre küresel açıdan birtakım yeniliklerden bahsedilmektedir. Güney Afrika Cumhuriyeti, Rusya, Hindistan, Çin ve Brezilya gibi ülkeler ortak bir ödeme sistemi oluşturma kararı almıştır. Aynı zamanda 2019 yılında ABD, AB ve Çin dijital para girişimlerine hız kazandırmıştır. Piyasaya sürülmesi öngörülen dijital paraların merkez bankaları tarafından çıkarılmasına yönelik çalışmalar bulunmaktadır.

2020 Blokzincir Trendleri Nelerdir?

2020 yılı için blokzincir trendlerinin neler olduğu rapor üzerinden incelenmektedir. Gelecekteki beklentiler ve katkılara yönelik birtakım trendler sunulmaktadır. 2020 yılı için öngörülen blokzincir trendleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Özel olarak kurulan blokzincirlerin işbirliği içerisinde daha fazla çalışması önem kazanacaktır.
  • Yapay zeka, 5G gibi gelişmiş teknolojiler ile blokzincir teknolojisi arasında daha güçlü bir ilişki kurulacaktır.
  • Bölgesel ve merkez bankalar tarafından ortaya çıkarılacak yeni kripto para birimleri ön görülmektedir. Facebook’un da işbirliği içerisinde yer aldığı Libra girişimleri sayesinde bankalar arası ödeme şekillerinin blokzincir tabanlı sistemlere doğru evrileceği düşünülmektedir.
  • ISO, ITU ve IEE iş birliğinin kurulması ile blokzincir çalışmalarına hız kazandırılmıştır. Bu doğrultuda blokzincir teknolojisi ve finansal uygulamaların entegrasyonunun arttırılması hedeflenmektedir.

Bütün bunlara ek olarak Alphan Göğüş’e göre Covid-19 pandemisini takip eden süreçte  finansal erişime yönelik hareketlenmeler olacaktır. Blokzincir ile beraber finansal hizmetlere daha kolay erişim sağlanması amaçlanmaktadır. Dijital para birimlerinin gündelik yaşamlara daha kolay girmesi ve yeni ihtiyaçları karşılayabilecek güce erişmesi ön görülmektedir.

Dijital Paranın Benimsenmesi Türkiye’de Neyi Değiştirir?

Türkiye’de dijital paranın kabul görmesi ile ne değişeceği konusunda yaşanan gelişmeler ve veriler üzerinden yorumlar yapılmaktadır. 2019’da blokzincir teknolojisinin daha fazla benimsenmesi sayesinde birtakım gelişmeler yaşanmıştır. 2023 yılı için Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi’nde belirtilene göre ise blokzincir teknolojilerine odaklanılacağına dair ipuçları edinilmektedir.

2020 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda ise dijital paranın işleme geçeceğine dair bilgilere yer verilmiştir. Alphan Göğüş, yaşanan değişim ve gelişmelere bakıldığı zaman Türkiye’nin de potansiyel olarak blokzincir teknolojilerinde rol oynayabileceğini ifade etmektedir. Türkiye’de bulunan düzenleyici konumdaki kuruluşlar tarafından da BRICS ülkelerindeki gibi yerel para birimlerine dönüş desteklenmektedir. Merkez Bankası tarafından düşünülen dijital para projesi, Türkiye’nin bu alanda öne çıkmasını sağlayacak gelişmelerden olabilir.

Yorum Yap