1. Ana Sayfa
  2. Bitcoin

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır

Bitcoin’e ilgi giderek artmakta ve madenciliğin değeri anlaşılmaktadır. Bitcoin madenciliği gerekli ekipmanlar sağlandığında yapılabilmektedir. Peki, Bitcoin madenciliği nasıl yapılır, neler gereklidir?

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır

BTC madenciliği Bitcoin ağını destekleyerek ödül kazanılan sisteme verilen isimdir. Klasik madenciliğin dijital ortama uyarlanması şeklinde düşünülebilecek olan Bitcoin madenciliği, tedavüle BTC sokmakla birlikte işlemlerin onaylanması için rol oynarlar. Klasik madencilikte tedavüle altın çıkarmak için nasıl ekipman gerekliyse, BTC çıkarmak ve transfer işlemlerini onaylamak için güçlü donanım özelliklerine sahip madencilik cihazlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Madencilikte tercih edilen yöntem farklılıklarına göre aşağıda paylaşılan 4 farklı tipte BTC madenciliğinden söz edilebilir:

  1. CPU ile Bitcoin Madenciliği
  2. GPI ile Bitcoin Madenciliği
  3. Bulut Madenciliği
  4. ASIC Madenciliği

CPU ile Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

CPU ile BTC mining tercih edilen cihazın işlemcisinin ön planda olduğu madencilik tipidir. Her ne kadar güncelliğini yitirmiş ve eski karlılığı kalmamış olsa da CPU ile Bitcoin mining yüksek rekabete rağmen halen tercih edilmeye devam etmektedir.

GPI ile Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

GPI ile BTC mining grafik kartlarının ön plana çıktığı madencilik tipidir. CPU mining verimliliği azalması ile öne çıkan GPI madenciliği, yüksek hash rate oranına sahip cihazlar ile yüksek ödül kazanılmasına yol açıyor. Yüksek hash rate gücü ise birden gazla ekran kartı gereksinimini ortadan kaldırarak hem yatırım maliyetini, hem de yüksek güç tüketimi sebebi ile işletim maliyetini artırarak Bitcoin madenciliği ile kazanç elde etme ihtimalini oldukça düşürüyor.

Bulut Madenciliği (Cloud Mining) Nasıl Yapılır?

Cloud madenciliği cihazlara fiziki olarak sahip olmayı gerektirmeyen ve uzak veri merkezleri aracılığıyla BTC çıkartılan bir mining türüdür. Veri merkezlerinden satın alınan madencilik planları ile sisteme girilerek BTC çıkartmaya başlanır. Elektrik faturası ve bant genişliği gibi giderleri artırabilecek detaylar ile uğraşmak zorunda kalmamak sistemin avantajları olarak gösterilirken, dolandırılma ihtimalinin yüksek olduğu da bulut madenciliğinin dezavantajı olarak gözden kaçmamalıdır.

ASIC Madenciliği Nasıl Yapılır?

ASIC mining sadece Bitcoin mining için üretilen cihazlarla yapılır. Türkçeye uygulamaya özgü tümleşik devreler olarak çevrilen bu yöntem, yüksek hash oranı ile daha fazla madencilik ödülü kazandırır. Ek olarak diğer yöntemlere göre düşük enerji tüketen bu cihazlar, düşük yatırım maliyetleri ile CPU ve GPU mining’i geride bırakmayı başarmıştır.

Bitcoin Madenciliği Ne Kadar Kazandırır, Karlı Mı?

BTC madenciliğini kazancı halving adı verilen ve temelde blok ödüllerinin yarılanması anlamına gelen gelişme nedeniyle azaldı. Ek olarak artan madencilik rekabeti de gereksinim duyulan cihazların teknolojisini ve dolaylı olarak yatırım maliyetini artırdı. Geriye kalan tek değişken ise BTC fiyatı ve son dönemde artan BTC fiyatı ile yeterli sermayesi bulunan madenciler için BTC mining karlı bir süreç haline geldi.

1 Bitcoin (BTC) Kaç Günde Çıkartılır?

1 BTC üretimi için yaklaşık 1,5 saatlik zaman dilimi yeterlidir. Blok sayısından yola çıkılırsa bir günde ortalama 144 blok üretilir ve her blokta 6,25 Bitcoin bulunur. Bitcoin madenciliği ile günde yaklaşık 900 BTC üretilirken, yaklaşık 90 dakikaya 1 Bitcoin üretimi karşılık gelmektedir.

Yorum Yap