Bitcoin, 2008 yılında piyasaya sürülmüştür. Satoshi Nakamoto rumuzu ile bir makale yayımlanmıştır. Bu makale ile beraber blok zinciri tabanlı bir ödeme yöntemi ve dijital para birimi piyasaya sürülmüştür. Satoshi Nakamoto rumuzu ile bir mi birkaç kişi mi bu makaleyi yayımladı, bilinmemektedir. Kişi, grup veya bir sistem olması konusunda bir bilgi bulunmamaktadır. Bitcoin’in kim tarafından ortaya çıkartıldığını kimse bilmemektedir. Bitcoin’in ilk piyasaya sürüldüğü zaman diliminde oldukça ucuz olması sebebi ile birçok kişi sadece bir merak sebebi ile Bitcoin alımı yapmıştır. Bu kişiler sadece bir merak ile yaptıkları bu yatırım sayesinde sonrasında oldukça zengin olmuşlardır.
Bitcoin’in gerçek para birimi olarak kullanılabileceği ise ilk kez 2 adet pizza için ödeme aracı olarak kullanılması ile beraber anlaşılmıştır. Ancak Bitcoin’deki dalgalı hareketler, gerçek para olarak kullanılmasına engel olmuştur. Değer saklama aracı olarak kullanılmaya devam etmiştir. Her ne kadar Bitcoin’in değeri devamlı olarak yükseliyor ve düşüyor olsa da, yatırım amaçlı Bitcoin alım ve satımı günümüzde de oldukça tercih edilmektedir.
Bitcoin Satın Alımı Nasıl Yapılır?
Bitcoin almak için izlenmesi gereken adımlar aşağıda verilmiştir:
- Bitcoin satın alımı kripto para borsası üzerinden yapılacağı için öncelikle tercih edilen bir kripto para borsasında hesap açılması gerekmektedir. Bunun için kripto para borsası tercih edildikten sonra web sitesine giriş yapılmalı ve ardından hesap oluştur menüsünden hesap açılmalıdır.
- Açılan hesaba para yatırılmalıdır. Üye olunan kripto para borsasına göre para yatırma yöntemleri değişiklik göstermektedir. Dolayısı ile uygun yöntemi tercih ederek alınacak olan Bitcoin miktarına göre hesaba TL aktarımı yapılmalıdır. TL ve Bitcoin bakiyesi açık bir şekilde hesapta gösterilmektedir.
- Cüzdanlarım bölümünden Bitcoin alt sat kısmına giriş yapıldığında, Bitcoin alınabilmektedir. Almak istenen Bitcoin miktarı ve kur fiyatı girildikten sonra alım emri verilebilmektedir. Ardından Bitcoin alınmış olmaktadır ve bu da hesap bakiyesine yansımaktadır.
ATM’den Bitcoin Satın Alımı Nasıl Yapılır?
ATM’den Bitcoin alımı; oldukça yeni ortaya çıkmış olan bir yöntemdir. Aynı zamanda dünya genelinde örnekleri de artmaya başlamaktadır. Ancak ATM üzerinden Bitcoin alımı yapılırken döviz ücretine ek olarak %3 ile %8 arasında değişen bir komisyon ücreti de ödenmektedir. ATM’den Bitcoin alımını gerçekleştirmek için öncelikle ATM’ye nakit para yatırılmalıdır. Ardından mobil cüzdandaki QR kod taratılmalı ve verilen fiş teslim alınmalıdır. Paranın cüzdana nasıl aktarılacağı konusunda bilgi veren bu fiş ile beraber Bitcoin alınmış olmaktadır. En yakın Bitcoin ATM’sinin nerede olduğu hakkında Bitcoin alınabilecek sitelerden bilgi alınabilmektedir. Ancak Bitcoin’i yasaklayan ülkeler de olduğu için her ülkede Bitcoin ATM’sinin bulunamayacağının bilincinde olunmalıdır.
Hediye Kartı İle Bitcoin Nasıl Alınır?
Hediye kartı ile Bitcoin satın almak isteyenler; herhangi bir mağazadan hediye kartı satın almalıdırlar. Ardından hediye kartı kabul eden kripto para borsalarından birine giriş yapılmalıdır. Paxful, LocalBitcoins gibi borsalar örnek olarak gösterilebilmektedir. Satıcıya bağlı olan hediye kartının arkasındaki hediye kodu, kartın fişi ya da kartın online ve e-kodu ile satın alma yapılabilmektedir. Hediye kartı bilgilerinin verilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Bazı online mağazalar; değerlerinin %60’ına kadar hediye kartı satabilmektedirler. Bitcoin satın alınabilmesi için tercih edilebilecek karlı yollardan biri olmaktadır.
Bitcoin Satışı Nasıl Yapılır?
Bitcoin satmak için öncelikle bir kripto para borsasına üye olunmuş ve hesaba TL yükleyerek Bitcoin alınmış olması gerekmektedir. Alınmış olan Bitcoin miktarı ise; kripto para borsasından hesaba giriş yaptıktan sonra cüzdanlarım bölümünden görülebilmektedir. Bitcoin al sat menüsü üzerinden Bitcoin bakiyesinden satılmak istenen miktarın girişi yapılmalıdır. Sat butonuna tıklanması ile beraber Bitcoin satış emri verilmiş olmaktadır. Kur fiyatı üzerinden Bitcoin TL’ye çevrilebilmektedir ve sonrasında bu para banka hesabına aktarılabilmektedir.
Yurt Dışında Bitcoin Alım Satımının Yapılabildiği Popüler Borsalar Nelerdir?
Yurt dışı kripto para borsaları içerisinde en popüler olanlar aşağıda örneklendirilmiştir:
- Binance
- Kraken
- Bittrex
- Coinbase
- io
- Bitfinex
- Poloniex
Türkiye’de Bitcoin İşlemlerinin Yapılabileceği Kripto Para Borsaları Nelerdir?
Türkiye’de popüler olan borsalar aşağıdaki gibidir:
- ICRYPEX
- Koinim
- Bitlo
- Koineks
- Paribu
- BTCTurk
- Bitturk
Kripto para borsasına üye olduktan sonra mutlaka doğrulamanın yapılması gerekmektedir. Ayrıca Türkiye’de yaşayanların yurt dışı yerine Türkiye’den hesap açmaları daha fazla tavsiye edilmektedir. Çünkü yurt dışı merkezli olan piyasaların bazılarından kredi kartı ile ödeme yapabilmek mümkün değildir. Ayrıca yurt dışı merkezli oldukları için güven konusunda sıkıntı da yaşanabilmektedir. Ancak Türkiye’deki piyasalarda kredi kartı ve havale ile ödeme yaparak güvenli bir şekilde bakiyeye para ekleyebilmek mümkün olmaktadır.
Kripto Para Borsalarının Ödeme Yolları Nelerdir?
Borsaların ödeme yöntemleri için örnekler şu şekildedir:
- Bitfinex ile işlem yapacak olanlar banka havalesi, Ethereum, Dash Monero ve Zcash ile ödeme yapabilmektedirler.
- Bitflyer; banka havalesi, kredi kartı ve Bitcoin ile ödeme yapılabilmesine imkan tanımaktadır.
- BitStamp ödeme yolları; ağ havalesi, kredi kartı, SEPA transferi ve SWIFT transferleri olmaktadır.
- Banka havalesi ile BTCC üzerinden ödeme yapılabilmektedir.
- Coinbase; ağ havalesi, banka hesabını direkt Coinbase’e bağlama, banka havalesi, kredi kartı ve Paypal gibi ödeme yöntemlerini kabul etmektedir.
- GDAX üzerinden yapılacak para transferlerinde; banka havalesi ve kredi kartı kullanılabilmektedir.
Hem Türkiye’den Hem Yurt Dışından Kripto Para Borsa Hesabı Oluşturmanın Amacı Nedir?
Hem yurt dışı hem Türkiye borsalarına üye olunmasının esas nedeni; Bitcoin alım satımında kısıtlanmadan işlem yapabilmektir. Türkiye’deki kripto para borsalarından işlem yapılabilen kripto paraların çeşitleri, yurt dışından işlem yapılabilenler ile kıyaslandığında çok daha az olmaktadır. Bu sebeple Bitcoin aldıktan sonra bu Bitcoin’i yurt dışında açılan hesaba aktarmak ve bu hesaptan istenen işlemleri yapmak tavsiye edilen yol olmaktadır. Ancak işlem sırasında transfer ücreti ödeneceği için fazla miktarda Bitcoin ödemesinin yapılması gerekebilmektedir. Dolayısı ile yurt dışına kripto para transferi yapılırken öncelikle Bitcoin’in Dogecoin’e çevrilmesi ve Dogecoin üzerinden transferi yapıldıktan sonra işleme devam edilmesi tavsiye edilmektedir. Bu sayede çok daha düşük tutarlarda transfer ücreti ödenmiş olmaktadır. 2 DOGE transferinde ortalama 4-5 kuruş transfer ücreti alınmaktadır.
Bitcoin alım ve satımı yaparken kullanıcılar iki farklı strateji izleyebilmektedirler. Bunlardan bir tanesi; istenilen tutarda Bitcoin aldıktan sonra uzun vadeli bir şekilde Bitcoin’in cüzdanda tutulmasıdır. İkincisi ise; kısa ve orta vadeli yatırım amaçlı Bitcoin aldıktan sonra, Bitcoin fiyatlarındaki dalgalanmalara göre Bitcoin alım ve satımı yapmaktır.
Bitcoin Kullanımı Nasıl Olur?
Bitcoin’in kullanımı için öncelikle bir sanal cüzdanın olması gerekmektedir. Kripto para takası ve alışverişi, sanal cüzdanlar aracılığı ile yapılmaktadır. Asimetrik şifreleme ile imzalanması sonucunda Bitcoin transferi yapılmaktadır. Yapılan işlemler ağda duyurulduktan sonra blockchain’e dahil edilmektedir. İşlemlerin zincire dahil edilmesi ile beraber, aynı Bitcoin birden fazla kere kullanılmamış olmaktadır.
Bitcoin’in İşleyişi Nasıldır?
Bitcoin’in çalışma prensibine bakıldığında; internet sitelerinden veya ABD’de Bitcoin ATMlerinden Bitcoin alımı yapılabilmesi mümkün olmaktadır. Bitcoin alırken ödeme dolar, euro ve Türk Lirası gibi para birimleri ile yapılabilmektedir. Alınan Bitcoin ise sanal cüzdanda saklanmaktadır. Gerek paranın normal cüzdanda saklanması gibi kripto para da sanal cüzdanda saklanmaktadır. Sanal cüzdanlar; oldukça yüksek ve gelişmiş şifreleme sistemleri ile korundukları için sanal cüzdandaki Bitcoin’in güvenliğinden endişe edilmesini gerektirecek herhangi bir durum oluşmamaktadır. Oluşturdukları şifrenin korunması için özen göstermeleri gerekmektedir.
Bitcoin alımı gerçekleştirildikten sonra sadece bilgisayar üzerinden istenen ülkeye SWIFT koduna gerek duymadan, devlet, vergi veya sorgulama yapılmadan Bitcoin ile ödeme yapabilmek mümkün olmaktadır. Ayrıca aynı şartlar altında Bitcoin ile ödeme de kabul edilebilmektedir. Ülkeden ülkeye para transferi olduğunda, bu devletler tarafından kontrol edilmektedir. Ancak Bitcoin ile ülkeden ülkeye para transferi yapıldığında, bunun kontrolü gerçekleşmemektedir.
Bitcoin Hakkında Yapılan Yorumlar Nelerdir?
Bitcoin hakkında söylenenlere bakıldığında; Türkiye’de 2013 senesinde Bitcoin konusunda oldukça fazla yorum yapılmıştır. Ancak sonrasında zaman içerisinde unutulmuştur. 2017 senesinde Bitcoin’in piyasaya değerinde hızlı bir yükseliş yaşandığında, tekrar Bitcoin hakkında yorumlar yapılmaya başlamıştır ve Bitcoin gündeme oturmuştur. Volatilitesi yüksek olduğu için kripto para birimlerinden olan Bitcoin’e piyasada çok güvenilmemektedir. İktisatçılar ve para teorisi üzerinde çalışanlar; ani iniş ve çıkışlar yaşadığı için Bitcoin’in güven vermediği yönünde pek çok açıklama yapmışlardır. Ancak bu kripto para biriminin değerinde yükselişlerin devam edeceği öngörülmektedir.
Fransa Merkez Bankası başkanı olan François Villeroy de Galhau’nun Bitcoin yorumu ise; Bitcoin’in kripto para olmadığı, sadece spekülatif bir varlık olduğu yönünde olmaktadır. Nobel ödülü bulunan iktisatçı Joseph Stiglitz ise; Bitcoin’i bir balona benzetmiştir. Bu balonun patlaması ile beraber tüketicilerin oldukça büyük zarara gireceğini belirtmektedir. Başta Bitcoin olmak üzere dijital para birimleri konusunda kullanıcıları uyarmıştır. Ayrıca Joseph Stiglitz, Bitcoin ile ilgili devletin para basma fonksiyonunu tehlikeye soktuğu yönünde bazı açıklamalar da yapmıştır.
Sektördeki birçok isim Bitcoin’e karşı oldukça temkinli bir yaklaşım sergilemektedir. Ancak Bitcoin’den uzak durmaları ve gelişmelere karşı kayıtsız kalmaları, kendileri için finans sektöründen geri kalmak anlamına da gelebileceği için iktisatçılar Bitcoin’i tamamen yoksaymamıştır. İktisat sektörü olumlu bir endişe ile yaklaşırken, bilişim sektörü Bitcoin’e karşı bir endişe beslemeden Bitcoin’i kabul etmiştir. Bitcoin’in miktarının sabit olması, esasında değerini kaybetmesini önlediği için zaman içerisinde Bitcoin’e artan talep ile beraber Bitcoin’in altının yerini alabilecek bir yatırım aracı olarak da görülmeye başlanmıştır.
Bitcoin Satın Alanların Amacı Nedir?
Bitcoin alımı ile hedeflenen, kar elde etmek ve zengin olmaktır. Bitcoin’in işleyişine bakıldığında oldukça risklidir. Birçok insan günlük hayatında bu kadar dalgalı bir para birimi ile alışveriş yapmayı tercih etmemektedir. Ancak The Economist dergisinin aptal teorisi olarak açıkladığı bu durum; insanların düşük fiyattan Bitcoin alıp daha sonrasında yüksek fiyattan satabilecekleri birini aramaları ve bu şekilde kar elde etmeleri şeklinde açıklanmaktadır.
Bitcoin piyasasındaki bütün alıcılar daha fazla kazanmak istemektedirler. Bitcoin’in mevcut fiyatını ise arz ve talep mekanizması belirlemektedir. Dolayısı ile talep kaynaklı fiyat yükselmeleri olmaktadır ve kullanıcıların çok daha fazla kazanmak amacı ile Bitcoin satmaları sonucunda fiyatlar oldukça düşebilmektedir. Ancak Rusya, Fransa ve ABD’nin merkez bankalarının bu riski kullanıcıların kendilerinin bilerek aldıklarını ve bu yüzden balon ile imgeledikleri Bitcoin’in düşmesi sonucunda bu balonun patlamasından bir başkasını sorumlu tutmamalarını belirttikleri bir açıklamaları bulunmaktadır.
Bitcoin Alımında Kar Elde Edebilmek İçin Ne Yapılmalıdır?
Bitcoin’den kar etmek isteyenlerin öncelikle Bitcoin piyasası hakkında fikir sahibi olmaları gerekmektedir. Bilgi ve takip ile alım ve satım işlemlerinden kar elde edilebilmektedir. Dalgalanmanın oldukça fazla olduğu Bitcoin piyasası ile anlık analizlerin ve yorumların paylaşıldığı pek çok platform bulunmaktadır. Kripto para piyasaları konusunda uzman olan ve bu uzmanların takip ettikleri kitlelerin fikirleri incelenebilmektedir. Twitter’da John McAffe ve Roger Ver gibi isimler takip edilmektedir. Google üzerinden blog ve analiz siteleri araştırılabilmektedir. Analiz için kurulmuş olan Telegram gruplarına katılmak mümkündür. Reddit Bitcoin, Bitcointalk, Forum Bitcoin ve YouTube; Bitcoin ile ilgili bütün gelişmelerin ve güncellemelerin takibinin yapılabileceği platformlardır.
Borsadaki fiyat hareketliliğinin takibini yapmak, Bitcoin alım ve satımından kar elde etmek isteyenler için oldukça önemlidir. Günlük ve haftalık fiyat grafiklerinin incelenmesi ile geleceğe yönelik tahminler daha çabuk yapılabilmektedir. Bitcoin fiyatlarının düzenli takibini yapmak isteyenlerin tercih edebilecekleri platformlar ise; Coinmarketcap, Coindesk, Investing, BeinCrypto ve MetFinans Kripto olmaktadır.
Bitcoin’in Gizlilik Özelliğinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Bitcoin’deki işlem gizliliğinin artıları ve eksileri değerlendirildiğinde; birçok kullanıcı tarafından gizlilik özelliği sebebi ile tercih edilmektedir. Dağıtık bir sistemin farklı noktalarında kayıt altına alınmış olan işlemlerin herhangi bir şekilde kaybolma riskinin olmamasına rağmen herhangi bir şekilde kimin ne kadar Bitcoin’inin olduğu ve bu Bitcoin ile hangi işlemleri yaptığı bilinememektedir. Bu sebeple birçok ülkede sağlam bir yer edindiğine şahit olunabilmektedir. Ancak Bitcoin’in gizlilik özelliğinin en büyük dezavantajlarından biri; devlete vergi ödemek istemeyenlerin, illegal yollardan para kazanmış ve bu paraları aklamak isteyenlerin kullandıkları bir araç olmasıdır. Kara para aklamak isteyenlerin bunun için Bitcoin’i kullanmaya başlamaları da Bitcoin’in özelliklerini gölgede bırakıp negatif bir imaja sahip olmasına neden olmaya başlamaktadır.
Bitcoin’in Sınırlı Arz Özelliği Nedir?
Bitcoin’in sınırlı arz niteliği; en önemli özelliği olarak bilinmektedir. Herhangi bir malın miktarının artması, iktisatta bu malın değerinin azalacağı olarak yorumlanmaktadır. Dolayısı ile paranın miktarının artması da değerinin düşmesine yorulmaktadır. Ancak Bitcoin en fazla 21 milyon olarak tanımlandığı için miktarı da programa tanımlandığı gibi kalmaktadır. Piyasaya belirli bir miktarda Bitcoin sürülmüştür ve bu Bitcoinler alım ve satım aracılığı ile el değiştirmektedir. Bitcoin miktarını sadece Bitcoin madenciliği arttırabilmektedir. Bitcoin madencilerinin çözdükleri her şifre sonucunda aldıkları ödül ile Bitcoin sayısını arttırabilmeleri mümkündür. Ancak çözdükleri her şifrede aldıkları Bitcoin sayısında bir azalma olmaktadır. Örnek vermek gerekir ise; ilkinde 50, bir sonrakinde 25 ve sonrasında 12.5 Bitcoin ödül alabilmektedirler. Arz sabit kaldığı için Bitcoin’in ulusal paralar karşısında değeri yükselebilmektedir. Ancak esasında Bitcoin de altın ve gümüş gibi bir gün tükenecek ve sonrasında üretilemeyecek şekilde tasarlanmış olan bir yatırım aracı olmaktadır.
Bitcoin’in sabit arza sahip olması; değerinin artmasına yardımcı olan bir özelliğidir. Gizlilik, hızlı ve kolay işlem yapabilme imkanı bulunması, devlet kontrolünden uzak bir yapı içerisinde işlem yapılabiliyor olması, değerinde devamlı bir artış beklenmesi gibi faktörler de Bitcoin’e olan talebin artmasını sağlamaktadır. Ayrıca zaman içerisinde Bitcoin ile ödeme kabul eden şirketlerin sayısında da bir hayli artış görülmeye başlanmıştır. Microsoft, Intuit, PayPal, Virgin Galactic gibi büyük şirketler; Bitcoin ile ödeme kabul etmektedirler.