1. Ana Sayfa
  2. Kripto Manşet

Blockchain (Blokzinciri) Teknolojisi Nedir?

Blockchain kavramı ile kripto para yatırımcısı olun, olmayın sürekli karşılaşıyorsunuzdur? Blok zinciri olarak Türkçe’ye çevrilen kavramın detaylarını yazımızda hazırladık. Blockchain teknolojisi nedir? Ne zaman ortaya çıktı? Çalışma mantığı nedir? Blokzinciri teknolojisi hakkında tüm ayrıntıları yazımızdan okuyabilirsiniz.

Blockchain (Blokzinciri) Teknolojisi Nedir?

Block chain bilgisayar terminolojisinde kullanılır. Birbirine zincir şeklinde bağlı olan blokların tutulduğu ve blokların sürekli olarak büyümesinin kaydının tutulması anlamına gelir. Sürekli büyüyen bu işlem defterine Block chain adı verilir. İnsanlar bu teknolojiyi genellikle Bitcoin ve Ethereum gibi sanal para birimlerinin arkasında biliyorlar. Ancak bundan çok daha fazlası var. Dijital bir defter olan blok zinciri teknolojisi ile para birimlerinin dışında pek çok verinin saklanması mümkündür. İlk olarak bu teknolojinin temelleri 1990’lı yıllarda atılmıştır. Zincirin temellerini atan isimler Stuart Haber ile Scott Stornetta’dır.

Block Chain Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Block chainin ortaya çıkması aslında 1970’li yıllara kadar uzanıyor. Bu tarihlerde Ralph Merkle isimli adam, hash ağacı konseptinden yola çıkmıştır. Çalışmalarını kavramlaştırmamışlardır ancak günümüzde kullanılan Block chain teknolojisini tanımlamışlardır. Bu nedenle aslında 1990’lı yıllardan ziyade, 1970’li yıllar bu teknolojinin ilk tanımlandığı zaman dilimi olarak tanımlanmaktadır.

Block Chain’i Kim Buldu?

Block chain bulucusu tarihte ilk kripto paraları üreten Saotshi Nakamoto olarak bilinir. Bu isim bir kişiyi ya da bir grubu ifade ediyor olabilir. Gerçek kimliği ya da kimlikleri belli değildir. Block chain teknolojisi ilk olarak bitcoin ile kullanılmaya başlandığı için insanlar blok zincirinin mucidni Nakamoto kabul eder. Bitcoin blok zincirinde faaliyet göstermeye başladığı zaman takvimler 31 Ekim 2008’i gösteriyordu. BTC alt yapısı tamamen blok zincirine dayandırılmıştır.

Block Chain Nasıl Çalışıyor?

Block chainin çalışma sistemi her ne kadar genellikle kripto para birimleri ile anılıyor olsa da, aslında blok zinciri merkezi ya da merkezi olmayan pek çok farklı endüstride kullanılmaktadır. Block chain kullanıldığı sistemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Gayri resmi kullanımlar,
  • Akıllı sözleşmeler,
  • Noter işlemleri,
  • Bankalar,
  • Hükümetler tarafından kullanılan bu teknoloji her alanda devrimsel nitelikte değişimlere ve dönüşümlere neden olmaktadır.

Blok zinciri ile oylama sistemi bile görülmektedir. Tedarik zincirlerinin kontrol edilmesi için de bu zincir tercih edilebilir. Artık aracılara güvenme sorunu olmuyor. Çünkü blok zincir bu güveni aracı olmadan insanlara sunuyor. Üstelik bu güvenin başında bir insan da bulunmuyor. İşlemler hem risksiz hem de şeffaf şekilde yürütülüyor.

Yorum Yap