Blockchain teknolojisi ve çalışma prensibi, özellikle kripto para birimlerinin temel mantığı olduğu için yoğun ilgi görmektedir. Son dönemde kripto para birimlerinin fiyatlarında görülen yüksek değer artışı nedeniyle pek çok kişi internet üzerinden Blockchain tanımı hakkında araştırmalara başlamıştır. Türkçede blok zinciri olarak da bilinen ve popüler kripto para birimi Bitcoin sayesinde daha geniş kitlelere ulaşan Blockchain teknolojisi hakkında bilinmesi gereken detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Blockchain Teknolojisi Nedir?
Blockchain ağı, adından da anlaşılacağı üzere bloklardan oluşan zincirin ana yapı olarak kullanıldığı bir teknolojidir. Bu teknoloji, şifreleme mantığı ile birbirine bağlı olan bloklar grubundan oluşmaktadır. Değiştirilemez kayıt verilerini taşıyan bu blokların zaman imzası ve saydam yapı gibi özelliklerinden faydalanan teknolojiye Blockchain teknolojisi adı verilmektedir.
Daha basit bir şekilde açıklamak gerekirse, tek bir sahibi olmayan bilgisayarlar dizisi tarafından yönetilen, imzalı, değiştirilemez kayıtları bulunan veriler Blockchain ağını oluşturur. Türkçeye blok zinciri olarak çevrilen bu ağ üzerindeki her bir veri bloğu, şifreleme prensiplerini kullanmaktadır. Blockchain prensipleri ile birbirine bağlı ve güvenli bir zincir oluşturmasıyla son derecede avantajlı bir kullanım imkanı yaratmaktadır. Bu nedenle kripto para birimleri de Blockchain tabanlıdır.
Blockchain Sistemi Nasıl Çalışır?
Blockchain sisteminin çalışması, herhangi sabit bir sistem tarafından yönetilmeden gerçekleşmektedir. Dolayısıyla âdemimerkeziyetçi olarak adlandırılan bu ağ, yenilikçi teknolojileri de bünyesinde barındırmaktadır. Günümüzdeki bütün bilgisayarlar, blok zinciri üzerindeki verilere erişim sağlayabilecek kapasitededir. Bu sayede veriler üzerinde hangi işlemin kim tarafından ve ne zaman yapıldığını görmek mümkündür.
Değiştirilemez bir çalışma prensibi bulunan Blockchain üzerinde, bir finansal işlemde düzeltme yapılmak istenmesi durumunda yeni bir kayıt eklenir. Bu sayede orijinal işlemle ilgili tüm detaylar korunarak daha sağlam bir yapı elde edilebilir. Blockchain teknolojisi kimliklendirmeyi tüm ağ tarafından tanına kullanıcı numaraları üzerinden gerçekleştirir.
Dolayısıyla bu teknolojiyi kullanan kişilerin adı soyadı ve adresi gibi bilgileri yerine sadece numaralar gözükür. İşlemler ise kullanıcıların sistemlerinde çalışan matematiksel hesaplamalar (hash fonksiyonları) ile şifrelendikten sonra zincire kaydedilir. Has fonksiyonlarının ardından harfler ve rakamlarla oluşturulan farklı bir dizi çıkar. Verilerin otantikliği kolayca kontrol altına alınarak, Blockchain üzerindeki verilerin güvenliği sağlanır.
Blockchain Cüzdan Güvenli Midir?
Blockchain cüzdanlar güvenilir alt yapıya sahiptir. Kriptografik yani şifreleme yöntemiyle korunan bu cüzdanlardan para birimi çalınması çok zordur. Aynı zamanda anahtarlar olmadan çalışmayan Blockchain cüzdanların şifre anahtarları USB belleklerde veya farklı fiziksel donanımlarda saklanabilmektedir.
Blockchain Teknolojisi Nerelerde Kullanılır?
Blockchain teknolojisi kullanım alanları oldukça fazladır. Akıllı kontratlar en yaygın kullanılan ürünlerdendir. Bunun dışında sigorta talepleri ve otomatik ödemeler de Blockchain tabanlı kullanılabilir. Ayrıca kimlik doğrulama ve hatta elektronik seçim sistemlerinde bile Blockchain teknolojisi kullanılmaktadır. Nesnelerin interneti adı verilen çalışmalarda, fikri mülkiyet çalışmalarında, suçla mücadelede ve sosyal medyada kullanım örnekleri mevcuttur.