Mart ayı başlarında, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yapılan bir araştırmanın sonucunda dünyanın en büyük 74 ekonomisi incelenmiş ve bu ülkelerin nüfusuna oranla kripto para kullanan insanların yoğunluğu ölçülmüştü. Söz konusu araştırmada en çok kripto para kullanan ülke Nijerya olurken, Türkiye de %16’lık kripto para kullanım oranıyla bu listede Avrupa’da birinci ve dünyada dördüncü olmuştu. Bu araştırma her ne kadar tam ve net bilgileri vermiyor olsa da Türkiye’nin kripto paralara bakış açısı hakkında önemli fikirler veriyor. Türkiye’de böylesine yoğun bir kullanım ağına ulaşan kripto paralar için Merkez Bankası tarafından “yasak” yönetmeliğinin duyurulması ve yönetmeliğin Resmi Gazete’de yer alması, yerli kripto para piyasası için büyük endişelere yol açtı. Birçok yatırımcı, bankaların bile kripto para alım satımlarına aracı olamayacağı endişesi duyuyor. Yerli kripto para piyasalarını sarsan bu gelişme sonrasında Dijital Dönüşüm Ofisi bir açıklamada bulundu.
Koç: “Kripto Varlık Tanımlandı”
Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, dün piyasalarda büyük endişelere yol açan yönetmelik kararı sonrası önemli bir açıklamada bulundu. Koç, bu yönetmeliğin aslında düşünüldüğü gibi kripto paraların yasaklanması gibi bir durumdan ibaret olmadığını belirtti ve konuya açıklık getirmek istedi. Açıklamalarını Twitter üzerinden dile getiren Koç, “Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik çarpıtılmadan, iyi yorumlanmalı. Kripto para yasaklanmadı, ‘kripto varlık’ kavramı tanımlandı ve kullanım esasları belirlendi.” sözlerine yer verdi.
Koç: “Merkez Bankası Mağduriyetlerin Önüne Geçti”
Ali Taha Koç, açıklamalarının devamında “Çarpıtılan yorumların aksine belirlenen usul ve esaslar tamamen vatandaşlarımızı koruma amaçlıdır. Merkez Bankası; kripto paraların “Ödeme Maksatlı” kullanımını engelleyerek spekülatif hareketler nedeniyle oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçti” ifadelerine yer verdi. Ali Taha Koç, bir de açıklamalarını daha anlaşılır hale getirmek için bir görsel paylaştı. Koç’un paylaştığı görselde, hangi kuruluşun kripto para konusunda nasıl bir hizmet verebileceği görülüyor.
“Yönetmelik İle Ne Değişti?”
Paylaştığı görselde “Ödemelerde kripto varlıkların kullanılmasına dair yönetmelik” ile ne değişti?” başlığını kullanan Koç, dayanağın 1211 sayılı ve 6493 sayılı Kanun olduğunu belirtti. Buna göre “33 ödeme kuruluşu”, “22 elektronik para kuruluşu”, “bankalar ve PTT” kurum ve kuruluşlarının yer aldığı görselde “kripto varlıklarla ödeme”, “iş modeli geliştirme” ve “fon aktarımı” işlemlerinden hiçbiri yapılamazken, yalnızca bankalar ve PTT aracılığıyla fon aktarımı yapılabileceği belirtildi.