Küresel piyasalarda hakimiyeti bulunan ABD doları, salgın ile birlikte değer kaybetti ve geçtiğimiz yıl içinde dolar fiyatlarında dalgalanmalar yaşandı. Bu dalgalanmaların ardından uzun bir dönem zayıflama eğiliminde bulunan dolar, ABD kanadındaki gelişmelere bağlı olarak daha sonra yeniden değer kazanmaya başlamış olsa da salgın sürecindeki kayıpları önlemek adında başlatılan parasal genişleme ile birlikte dolar için yeniden tehlike çanları çalmaya başladı. ABD’de başlatılan bu parasal genişletme çalışmaları ile birlikte, para arzında %25’lik bir artış yaşandı ve bu da beraberinde son 150 yılın rekorunu getirdi ABD’deki çalışmaların ardından yaşanan gelişmeler ile birlikte dolara karşı olan güvende azalmalar başladı ve Pennsylvania Üniversitesi Finans Profesörü Jeremy Siegel enflasyon uyarısında bulundu. Yapılan genişletme çalışmaları ile birlikte dünyada rezerv para birimi olan dolar arzı (M2) yıllık %25 artış ile 15,3 trilyon dolar seviyesinden 19,2 trilyon dolar seviyesine ulaştı. Bununla birlikte doların diğer para birimleri karşısındaki hareketliliği takip edilecek.
Jeremy Siegel Parasal Genişleme Adımlarını Değerlendirdi
Yapılan parasal genişleme çalışmaları sonrasında Pennsylvania Üniversitesi Finans Profesörü Jeremy Siegel, İngiliz merkezli finans gazetesi Financial Times’ta konuya ilişkin bir köşe yazısını kaleme aldı. Siegel yazısını “Enflasyonda artış geliyor ve bu tahvil sahiplerini vuracak” başlığı ile yayımladı. Siegel 2020 yılında para arzında yaşanan bu artışın son 150 yılın en yüksek artış miktarı olduğunu dile getirdi ve enflasyon uyarısında bulunarak “Bu tarihi artış daha yüksek tüketici fiyatlarına sebep olacak” dedi. Öte yandan Siegel, aşıların pandeminin sonunu getireceğini ve bununla birlikte daha önce görülmedik fiyat artışlarının da geleceğini ifade etti. Ayrıca Siegel, 2008 yılındaki mali kriz sonrası yapılan parasal genişleme çalışmaları sonrası enflasyonun ortaya çıkmamasından yola çıkarak, 2008’deki durum ile şu anki mevcut durumun çok farklı olduğunu dile getirdi.
Döviz Kurları Yeni Günde Hangi Yönde?
ABD kanadında açıklanan veriler sonrasında dolar küresel piyasalarda değer kaybını sürdürdü ve yeni güne de düşüşle başladı. Yurtiçi piyasalarında dolar/TL kuru 7,42 seviyesinden, Euro/TL kuru 9,04 seviyesinden ve Sterlin/TL kuru da 10,16 seviyesinden yeni güne giriş yaptı. Döviz kurları için yurtiçi piyasalarda gün içinde takip edilecek önemli bir gelişme bulunmuyor ancak yurtdışından döviz kurları için, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andew Bailey’in konuşması takip edilecek.
Güncel Döviz Kurları
Yaşanan gelişmeler sonrasında güncel döviz kurları şöyle:
- ABD Doları alış 7,4504 TL – satış 7,4531 TL
- Euro alış 9,0343 TL – satış 9,0419 TL
- İngiliz Sterlini alış 10,1987 TL – satış 10,2089 TL