1. Ana Sayfa
  2. Ethereum

Ethereum Madenciliği

Son yıllarda giderek popüler hale gelen kripto para kullanımı sayesinde yeni yeni pek çok kripto para oluşturulmuştur. Ethereum da bu kripto paralardan biridir. Yeni olduğu için Ethereum’a dair bilgiler merak edilmektedir. Oldukça fazla bilgiler sunulmuştur; fakat bu bilgilerin ne kadar doğru olduğu bilinememektedir. Bunun için aşağıdaki yazıyı hazırlayarak sizlere Ethereum, Ethereum madenciliği vb. gibi konular hakkında en doğru bilgileri sunduk.

Ethereum Madenciliği

Ethereum madenciliği diğer kripto para madenciliklerinde olduğu gibi karmaşık matematik süreçlerini çözme sürecini ifade eder. Ethereum madencileri, bu karmaşık matematik problemlerini çözmek için ayırdıkları bilgisayar gücü ve zaman sayesinde Ether işlemlerini doğrulayan çalışma ispatı sağlarlar. Bu sayede kripto para ağı için oldukça önemlidirler. Bununla birlikte çalıştıkça ödül olarak Ether kazanırlar; bu yüzden yeni Ether tokenleri oluşturmakla da yükümlüdürler.

Ethereum madencilerinin sayısı arttıkça problemlerin otomatik olarak çözülmesi de daha zor hale gelmektedir. Bu yüzden ödüller daha küçük hale gelmekte ve problemleri çözmek için kullanılan zaman ve işlem gücü artmaktadır. Bununla birlikte Ether’in değeri her geçen gün yükseldiği için Ethereum madencilerinin aldıkları ödüller hala tatmin edici seviyededir. Aynı zamanda çoğu insan, Ethereum madenciliğini ağı doğrudan destelemek olarak gördüğü için bu işi ideolojik olarak yapıyor.

Ethereum Nedir?

Ethereumun ne olduğu oldukça merak edilmekte ve kripto paraların popüler olması üzerine daha da detaylı olarak araştırılmak istenmektedir. Alt coin statüsünde görülse de Ethereum, blockchain teknolojisinin gelişmesini sağlamıştır. Böylece blockchain daha fazla alanda kullanılmaya başlamıştır.

Ethereum, güç kaynağı olarak Ether kripto para birimini alan bir Kripto Para İşletim Sistemidir. Amacı ise; Bitcoine bağlı olan blockhain sisteminin kullanıcılara yeni yazılımlar oluşturmasını sağlamaktır. Ethereum’un sağladığı bu özgürlük sayesinde pek çok alt coin çıkarılabilir.

Ethereum sisteminin amacı kişisel bilgilerin 3. Şahıslar tarafından depolanmasını ve kötü amaçlar için kullanılmasını önlemektir. İnternet üzerinden yapılan tüm işlemler data banklarda kayıtlı olarak durmaktadır. Verilerin ve bilgilerin hangi amaçlar için kullanılacağı bilinmediğinden güvenli değildir.

Ethereum sistemi sayesinde tüm bu işlemler dağınık ve anonim bir şekilde pek çok cihaz üzerinde saklanır. Bu sayede bu bilgilere erişim imkansız olur. Bütün bir internet merkezsiz bir platform haline gelir. Bu merkezsiz sisteme dahil olacak tüm yazılımların üretilebilmesi için Ethereum, Ether kripto para birimini yakıt olarak kullanır.

Ethereum ve Bitcoin Arasında Ne Gibi Farklar Vardır?

Ethereum ve bitcoin arasında farklar aşağıda kısaca sıralanmıştır:

  • Bitcoin sistemi ile yapılabilecek işlemler bellidir. Ethereum sisteminde ise çok farklı yazılımlar ile yeni sistemler ve yeni alt coinler üretilebilir.
  • Ethereum sistemi, Bitcoin blockchain sistemine göre daha yenilikçi ve gelişmeye açıktır.
  • Bitcoin madenciliğinde işlemci gücüne göre kazanç sağlanırken; Ethereum madenciliğinde üreticiler arasında denge ve eşitlik sağlanmaktadır.
  • Bitcoin’de bir blok 10 dakikada oluşmaktadır. Ethereum’da ise bir bloğun oluşması 15 saniyeden kısa sürdüğü için onaylanma süresi de daha kısadır.

Yukarıda bahsedilen farklardan dolayı Bitcoin ve Ethereum aynı sektörde ama farklı şekillerde çalışmaktadır.

Ethereum’un Ne Gibi Avantajları Vardır?

Ethereum kullanmanın avantajları oldukça fazladır ve kullanıcılara büyük avantajlar sağlar. Çalıştığı blockchain teknolojisinin tüm özelliklerinden yararlanır:

  • Tüm üçüncü şahıs müdahalelerine karşı duyarsızdır. Yani ağda bulunan hiçbir uygulama ve DAO kimse tarafından kontrol edilemez.
  • Tüm blockchain ağları mutabakat prensibi üzerine kuruludur. Yani içerden yapılmak istenen tüm değişimlerde bütün düğümler hemfikir olmalıdır. Bu 0064a sahtekarlık, dolandırıcılık, yozlaşma gibi ihtimalleri ortadan kaldırarak Ethereum’u daha dayanıklı bir hale getirir.
  • Olası tek bir başarısızlığın bile bulunmadığı Ethereum ademi merkeziyetçidir. Yani tüm uygulamalar hep çevrimiçidir; asla kapanmaz. Bununla birlikte ademi merkeziyetçi yapısı ve kriptografik güvenliği Ethereum’u olası saldırılara ve dolandırıcılık durumlarına karşı korur.

Ethereum’un Dezavantajları Nelerdir?

Ethereum kullanmanın eksileri aşağıda verilmiştir:

  • Akıllı sözleşmeler ağı hatasız bir şekilde yapmayı hedeflese de; ancak kod yazanlar kadar iyi olabilirler. İnsanlar her zaman hata yapabilir ve bu koddaki hata kötüye kullanılabilir.
  • Kodda hata çıkması durumunda bir saldırıyı veya söz konusu hatayı kötüye kullananları durdurmak için herhangi bir çözüm yoktur. Ancak ortak karara vararak kod yeniden yazılabilir. Bu da blockchainin özüne tamamen ters düşer.
  • Blockchain değiştirilemez olduğundan kesin bir defter gerekir.

Ethereum’da Geliştirilen Uygulamalar Nelerdir?

Etherum sisteminde geliştirilen uygulamalar oldukça geniş bir yelpazeyi kapsar. Bu yüzden Ethereum şu anda merkezi kontrole bel bağlamış pek çok sigorta, finans, emlak gibi sektörü tamamen alt üst edebilir. Ethereum sistemi şu anda hizmet ve sektör alanında uygulamalar yapmak için kullanılıyor. Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir:

  • Gnosis: Kullanıcıların hava durumundan seçim sonuçlarına kadar pek çok konuya dair oy kullanmasını sağlayan bir tahmin piyasasıdır.
  • EtherTweet: İşlevselliğini twitterdan almıştır ve kullanıcılara sansürsüz iletişim kurma imkanı verir.
  • Etheria: Minecrafta çok benziyor fakat tamamen Ethereum blockchain üzerinde bulunuyor.
  • Weifund: Şirketlere kitlesel olarak fon sağlamak için akıllı sözleşmeler kullanan açık bir platform.
  • Uport: Kullanıcılara bağımsız bir kimlikle onaylama, parolasız giriş yapma, işlemleri dijital olarak imzalama ve Ethereum uygulamalarıyla iletişime geçme imkanı verir.
  • Provenance: Projenin hedefi, tüketicilerin alımlarında bilgili kararlar verebilmeleri için açık ve erişilebilir bir çerçeve oluşturmaktır.
  • Augur: Doğru tahminleri ödüllendiren açık kaynaklı bir tahmin ve öngörü piyasasıdır.
  • Alice: Blockchain teknolojisini kullanarak sosyal fonlama ve bağışlara şeffaflık kazandırmayı amaçlar.
  • Bitnation: Dünyanın ilk sanal ulusudur. Bir blockchain hükümeti olarak da görülebilir. Geleneksel uluslarla aynı işlevlere sahiptir. Örneğin; sigorta, kimlik kartı, diplomasi vb. Hatta mültecilik ve elçilik bile vardır.
  • Ethlance: İş karşılığında diğer para birimleri yerine Ether para birimi ile ödeme yapılan bir freelance çalışma platformudur.

Merkeziyetsiz Ethereum’un Faydaları Nelerdir?

Merkeziyetsiz Ethereum’un yararları kısaca aşağıda açıklanmıştır:

  • Değişmezlik: Üçüncü taraflar verilerde herhangi bir değişiklik yapamaz.
  • Rüşvet ve rüşvet kanıtı: Uygulamalar, sansür ilkeleri etrafında oluşturulmuştur. Sansür imkansızdır.
  • Güvenlik: Merkezi bir arıza noktası olmadan ve kriptografi kullanılarak güvenceye alındığında, uygulamalar tüm dolandırıcılıklara ve saldırılara karşı korunur.
  • Sıfır Aksaklık: Uygulamalar kesinlikle kullanılamaz hale gelmezler ve asla kapatılamazlar.

Tüm bu artılardan dolayı merkeziyetsiz Ethereum kullanmak pek çok sanal para birimine göre daha avantajlıdır. Bu nedenle Ethereum günümüzde hem daha avantajlı hem de daha güvenli bir blockchain platformu olarak üst sıralarda yer alır.

Ethereum Ne Kadardır?

Ether para biriminin değeri çok uzun süre 10 Amerikan doları seviyesinde kalmıştır. 8 Mayıs sonrasında ise çok yüksek bir ivme yakalamış ve 361 dolara kadar yükselmiştir. Sonralarında ise kullanıcıların kar elde etme eğilimi artmıştır ve bunun üzerine Etherin değeri 147 dolara düşmüştür.

Ethereum’un değeri de Bitcoin’de olduğu gibi insanların arzına göre değişmektedir. Aynı zamanda piyasalarda meydana gelen dalgalanmalar da Ethereum’un değerini etkiler. Şu an 1 Ether 368,6400 Dolara denk gelmektedir. Türk Lirası olarak ise 2.899,0100 TL’ye denk gelmektedir.

Ethereum madenciliği yaparak Ether değeri konusunda daha detaylı bilgi sahibi olmak mümkündür. Bununla birlikte piyasayı ve diğer kripto paraları takip etmek de oldukça önemlidir.

Ethereum Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

Ethereum’un ortaya çıktığı zaman oldukça yenidir. Ethereum yazılımının gelişimi resmi olarak 2014 yılının başlarıdır. İsviçre şirketi Ethereum Switzerland GmbH aracılığıyla başlamıştır. Daha sonra kâr amacı gütmeyen İsviçre kuruluşu olan Ethereum Vakfı kurulmuştur. Geliştirme ise 2014 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında çevrimiçi bir halk kitlesi tarafından finanse edilmiştir. Katılımcılar ether para birimini Bitcoin ile satın almışlardır. İlk çıktığında teknik yenilikleri için oldukça övgü almıştır.

Görüldüğü gibi tarihi oldukça kısadır ve yakın zamana dayanır. Bununla birlikte yarattığı etki bakımından Ethereum neredeyse Bitcoinle yarışır dereceye gelmiştir.

Akıllı Sözleşme Ne Demektir?

Akıllı sözleşmenin anlamı para, içerik, mülk, hisse veya herhangi bir değerin değişimini kolaylaştıracak bilgisayar kodunu tanımlamaktır. Blockchain üzerinde çalışan bir akıllı sözleşme, belli koşullar sağlandığında otomatik olarak kendi kendine çalışan bir bilgisayar programına benzer.

Tüm blockchainler kod işleme yeteneğine sahiptir; çoğu ciddi anlamda sınırlıdır. Ethereum ise bu sınırlamalara sahip değildir. Ethereum bazı sınırlı işlemin yapılmasını sağlamak yerine geliştiricilerin istedikleri işlemleri yapabilmesini sağlar. Bu da geliştiricilerin daha önce görülen herhangi bir şeyin ilerisine geçen binlerce farklı uygulamayı oluşturabileceklerini ifade eder.

Akıllı Sözleşmelerin Ne Gibi Faydaları Vardır?

Akıllı sözleşmelerin yararları oldukça avantajlı ve fazladır. Aşağıda bunlar hakkında bilgi verilmiştir:

  • Aracı kurum ve kuruluşları, avukatları vb. aradan kaldırdığı için tüm sürecin kendi kendine işlemesini sağlar. Bu da sürecin hızlanması anlamına gelir.
  • Aynı zamanda bu aracı kişileri ortadan kaldırdığı için maliyeti de minimuma indirir.
  • Şifrelenip dağınık defterlerde tutulan veriler asla kaybolmaz. Yüzlerce yedeği vardır.
  • Sistem otomatik hale geldiği için manuel kullanımdan uzaktır. Bu da olası hataların önüne geçer.

Akıllı sözleşmelerle ilgili tüm bu yararların yanı sıra unutulmaması gereken 2 nokta vardır:

  • Akıllı sözleşmeler ücretsiz değildir. Bu işlemlerin yerine getirilmesi için çok düşük miktarda da olsa bir ücret ödeniyor. Örneğin Eth transfer ücreti gibi.
  • Akıllı sözleşmeler henüz kusursuz değildir. Hacklanmesi oldukça zordur; fakat imkansız değildir. Bunun için kodları hazırlayan kişiler tarafından yapılan hatalar ciddi sorunlara yol açabilir.

Akıllı sözleşmelerin faydaları ve problemli noktaları göz önüne alınmalı ve ihtiyaca göre en uygun seçenek tercih edilmelidir. Bunun için de Ethereum üzerinde detaylı bir inceleme ve araştırma süreci gerekir.

Ethereum Kârlı Mıdır?

Ethereum kullanmanın kârı elbette ki vardır. Aşağıdaki bilgilere bakılarak Ethereum’un ne kadar kârlı olduğu öğrenilebilir:

  • Ethereum gaz ünitelerinin her biri bir işlemde belirtilebilecek fiyata sahiptir. Bu genel olarak Gwei olarak ölçülür. Bitcoin işlemleri genel olarak bayt başına belirtilen ücretlere sahiptir.
  • İşlem ücretleri, genel olarak Ethereum için Bitcoin’den daha düşüktür. 2017 yılının Aralık ayında Ethereum ortalama işlem ücretleri 0.33 dolara karşılık gelmiştir. Bitcoin için ise bu değer 23 dolara karşılık gelmektedir.
  • Ethereum Wei’deki değerlerin hesaplardan geçirildiği ve başka bir hesaba aktarıldığı hesap sistemi kullanılır.
  • Ethereum’un, Proo-of-Stake’e transfer edilmesi planlanıyor. Şu sıralar Ethereum, iş kanıtı ve Pro-of-Stake’nin arasında köprü görevi görür. Aynı zamanda ikisinin bir birleşimi gibi de okunabilir.

Ethereum’da Kimlerin Emeği Geçmiştir?

Ethereum’a emek verenler aşağıda listelenmiştir:

  • Ethereum: Resmi Ethereum Twitter Hesabı
  • Vitalik Buterin: Ethereum kurucusu.
  • Lefteris Karapetsas: Berlin’de yaşayan, University of Tokyo mezunu gelişticisi.
  • Alex van de Sande: Ethereum Foundation üyesi, geliştirici ve tasarımcı.
  • Gav Would: Parity Technologies’in kurucusu.
  • Martin Koppelman: Gnosis’in kurucusu.
  • Fred Ehrsam: Kripto uzmanı, Coinbase’nin kurucu ortağı.
  • Jeff Ehh: Ethereum kurucu ortağı.
  • Anthony Diiorio: Decentral & Jaxx CEO ve kurucusu, Ethereum kurucu ortağı.
  • Ming Chan: Açık kaynaklı Ethereum platformu destekçisi ve temel katman gelişim ve araştırmacısı.

Tüm bu isimler Ethereum kripto parasının ve platformunun gelişmesine katkıda bulunmuştur. Bu sebeple Ethereum platformu oldukça gelişmiş, yeniliklere açık bir sistemdir.

Ethereum Nasıl Satılır?

Ethereum satmak için kolay al sat sayfası kullanılabilir. Bu sayfadan kolay sat butonuna tıklayarak Ethereum miktarı girilir. Sonra kur seçimi yapılır. Daha sonra satış emri verilir ve bakiyenin TL’ye çevrilmesi sağlanır. Daha sonra bu bakiye hesaba aktarılır.

Görüldüğü gibi oldukça kolay bir şekilde Ethereum satımı yapılabilir. Bu sayede kısa süre içinde elinizdeki ether coinlerini hızlıca satabilirsiniz. Böylece Ethereumu kullanmak daha kolay bir hale gelir.

Ethereum Sanal Makinesi Nedir?

Ethereum sanal makinesinin anlamı Ethereum ağında çalışan bir Turing yazılımı anlamına gelir. Ethereum oluşturmadan önce pek çok işlem yapmak gerekir. Bunun için çok sınırlı Blockchain uygulamaları tasarlandı. Mesela Bitcoin ve diğer kripto para birimleri yalnızca eşler arası ödemelerde kullanılan dijital para birimleri olarak geliştirilmiştir.

Geliştiriciler bir sorunla karşılaşmışlardır. Geliştiriciler tüm bu sorunları atlatmak için Bitcoin ve diğer çok kompleks kripto para birimlerinin platformlarında sunulan özellikleri geliştirdiler. Ya da yeni bir Blockchain uygulaması ve tamamen yeni bir platform oluşturmak zorunda kaldılar. Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin bu soruna karşı bir çözüm yolu geliştirmiştir.

Ethereum sanal makinesi, yeterli zaman ve programlama diline bakılmaksızın herhangi bir programın program içinde çalıştırılmasını sağlar.

Ethereum sanal makinesi, Blockchain uygulamalarını hiç olmadığı kadar kolay ve verimli bir şekilde oluşturmayı sağlar. Ethereum her yeni uygulama için tamamen orijinal ve yeni bir Blockchain oluşturmak yerine bir sürü farklı uygulamayı tek bir platformda geliştirmeyi sağlar.

Ethereum Madencilik Havuzu Ne Anlama Gelir?

Ethereum madencilik havuzunun anlamı Ethereum madencilik işine giren kişilerin kazancını havuzdaki kişilerle paylaşması anlamına gelir. Havuz madenciliğinde komisyon ödeme zorunluluğu da vardır. Bu miktar değişkenlik gösterebilir. Her havuzun komisyonu farklı olabilir. Aynı zamanda bu havuzların ödeme yöntemi ve miktarı da değişik olabilir. Ama yine de komisyonlar %1 oranında tutuluyor. Bir diğer durum ise ödeme almak için 0.1 ETH elde etmiş olma zorunluluğudur.

Eğer hiç elektronik cihazla uğraşmak istemezseniz Ethereum bulut madenciliği de yapabilirsiniz. Çünkü Ethereum bulut madenciliğinde tek yapılması gereken sözleşme imzalamak ve kira ücretini ödemek.

Avantajlı yanları da vardır. Örneğin herhangi bir cihaz kurma ve bakımını yapma zahmeti vermez. Aynı zamanda elektrik faturasından da kurtulmuş olursunuz.

Fakat yine de bulut madenciliğinin de kötü yanları olabilir. Bu konuda pek çok dolandırılan birçok insan Bitcoin haberleri ve Ethereum haberleri arasında karşımıza gelmiştir. Diğer bir yandan şeffaf bir şekilde ilerlemek için de herkese güvenmemek gerekir. Genel olarak uzmanların görüşü bulut madenciliği yaparak sürekli ve düzenli kazanç elde etmenin zor olduğu yönünde. Bunun için en iyisi bireysel madencilik yapmak.

Ethereum madenciliği konusunda merak edilen tüm soruların en doğru cevabı verildiğinde en mantıklı Ethereum madencilik çeşidi bireysel madenciliktir. En düzenli, sürekli ve yüksek kazançlar bu Ethereum bireysel madenciliği ile elde edilebilir.

Yorum Yap