Ethereum almak için öncelikle güvenli bir borsa sitesine kayıt olmak gerekir. Daha sonra ise Bitcoin almak ya da Bitcoin madenciliğine başlamak gerekir. Bitcoin elde edip sanal cüzdana aktardıktan sonra borsada hesap açılır. Bu işlemden sonra ise Ethereum borsalarına kaydolmak gerekir. Kayıt olunan Global dijital para borsalarına alınan Bitcoinler transfer edilir. Daha sonra bu bitcoinlerle Ethereum alınır.
Ethereum satış süreci de aynen bu şekilde işler. Öncelikle Ethereum’u Bitcoin’e çevirmek ve sonra istenen ulusal dönüştürmek gerekir. Daha sonra da banka hesabına göndermek yeterlidir. Oldukça kolay bir şekilde alınıp satılan Ethereum para birimi Bitcoin’den sonra Bitcoin’in eksiklerini gidermek için oluşturulmuştur. Bu sayede Bitcoin’e göre daha kusursuzdur.
Ethereum Nedir?
Ethereumun ne olduğu konusunda en doğru tanım şu şekilde olabilir: Bitcoinin eksikliklerini gidermek için ortaya çıkmış bir alt coindir. Alt coin statüsünde görülse de Ethereum, blockchain teknolojisinin ilerlemesini sağlamıştır. Bu sayede blockchain daha geniş bir yelpazeye ulaşmıştır.
Ethereum’un güç kaynağı Ether kripto para birimini alan bir kripto para işletim sistemidir. Amacı da; Bitcoine bağlı blockchain sisteminin kullanıcılara yeni yazılımlar oluşturmalarına izin vermektir. Ethereum’un sağladığı bu özgürlük ile pek çok alt coin çıkarılabilir.
Ethereum sisteminin asıl amacı kişisel bilgilerin 3. Kişiler tarafından depolanmasını, işlenmesini ve kötü amaçlar için kullanılmasını engellemektir. İnternet üzerinden yapılan tüm transferler, aktarımlar, işlemler data banklarda kayıtlı bir şekilde durmaktadır. Verilerin hangi amaçlar için kullanılacağı bilinmediğinden emniyetli değildir.
Ethereum sistemi ile tüm işlemler anonim kalır. Aynı zamanda dağınık bir çok cihaz üzerinde saklanır. Böylece bu bilgilere erişim sağlamak imkansız hale gelir. Bütün internet merkezsiz bir platforma dönüşür. Bu merkezsiz sisteme dahil edilebilecek sistemlerin üretilmesi için Ethereum sistemi, Ether para birimini yakıt olarak kullanır.
Ethereum’un Tarihi Nedir?
Ethereumun kökeni aslında çok eskiye dayanmaz. Ethereum yazılımın gelişimi 2014 yılının başlarıdır. İlk olarak İsviçre şirketi olan Ethereum Switzerland GmbH sayesinde başlamıştır. Bundan sonra da kâr amacı gütmeyen ve İsviçre kuruluşu olan Ethereum Vakfı kurulmuştur.
Ethereum yazılımını geliştirmek ise 2014 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında olmuştur. Bu gelişim çevrimiçi bir halk kitlesi tarafından yapılmıştır. Ether para birimini Bitcoin ile satın alan katılımcılar bu sayede Ethereum’a destek olmuşlardır. İlk çıktığı dönemlerde teknik açıdan övgü almıştır; fakat sonraları gelişmeye açık olduğundan sorunlar çıkarabileceği söylenmiştir.
Ethereum Nasıl Satılır?
Ethereum satmak için al sat sayfaları kullanılabilir. Öncelikle ethereum borsalarına kayıt olmak gerekir. Bu sitelerin kolay at sat sayfalarına girilir. Bu sayfadan kolay sat butonuna tıklamak gerekir; daha sonra Ethereum miktarı girilir. Sonra kur seçimi yapmak gerekir. Daha sonra satış emri vermek lazımdır ve bakiyenin TL’ye çevrilmesi sağlanmalıdır. Son olarak ise bu bakiye hesaba aktarılır.
Ethereum satışında da alışında da Bitcoin kullanılır. Bitcoin aracılığıyla Ether coin alınır. Aynı şekilde satış için de Bitcoin coinleri ether coine dönüştürülür. Oldukça hızlı bir şekilde Ethereum satışı ve alımı yapmak mümkündür.
Ethereum Madenciliği Nasıl Yapılır?
Ethereum madenciliği yapmak için karmaşık matematik problemlerini çözebilmeyi gerektirir. Güçlü bilgisayar donanımlarına ihtiyaç duyulur. Ehtereum madencileri, karmaşık matematik problemleri için yüksek bilgisayar gücü ve zaman ile madencilik yapabilirler. Ether işlemlerini doğrulayan çalışma ispatı sağlarlar. Bu sayede kripto para ağı için oldukça önemli bir yere sahiptirler. Bununla birlikte Ethereum madencileri çalıştıkça ödül olarak Ether kazanırlar; bu da yeni Ether tokenleri oluşturmakla yükümlü olurlar.
Ethereum madencileri çoğaldıkça problemleri çözmek de daha zor hale gelir. Bu nedenle de ödüller daha küçük hale gelir. Aynı zamanda problemleri çözmek için kullanılan zaman ve işlem gücü de artar. Bununla birlikte Ethereum coinin değeri her gün arttığı için Ethereum madencilerinin aldıkları ödüller hala tatmin edicidir. Aynı zamanda bazı ethereum madencileri bu işi ideolojik olarak yapar çünkü ağı doğrudan desteklediğini düşünür.
Ethereum ve Bitcoin Farkı Nedir?
Ethereum ve Bitcoin’in arasındaki fark her ne kadar Ethereum, Bitcoin’den çıkmış olsa da mevcuttur. Bu farklar aşağıda verilmiştir:
- Bitcoin ile yapılabilecek işlemler kısıtlı ve belirlidir. Ethereum sisteminde ise oldukça farklı yazılımlar ile yeni yazılımlar ve alt coinler üretilir.
- Ethereum sistemi, Bitcoin blockchain sistemine göre daha yenilikçi ve teknolojiye ayak uydurur. Bu yüzden gelişmeye açık bir sistemdir.
- Bitcoin madenciliği kullanıcıların işlem gücüne göre kazanç elde etmelerini sağlarken; Ethereum madenciliğinde önemli olan denge ve eşitliktir.
- Bitcoinde bir blok oluşturmak 10 dakika kadar sürebilir. Ethereum’da ise bir bloğun oluşması 15 saniye sürdüğü için onay süreci daha kısa sürer.
Ethereum Bitcoin’in içinden çıkmıştır ve onun alt statüsü olarak görülür. Fakat Bitcoin’den daha ileri teknolojiye sahiptir. Bu yüzden aslında kendi özerkliğini almıştır. Aynı zamanda Ethereum ve Bitcoin arasında alım satım konusunda büyük bir bağ vardır.
Ethereum Kullanmanın Artıları Nelerdir?
Ethereum’un avantajları kullanıcılara sağladığı yararlar bakımından oldukça önemlidir. Blockchain teknolojisinin tüm özelliklerinden yararlanır. Aşağıda ethereum kullanmanın avantajlarından bahsedilmiştir:
- Üçüncü şahısların müdahalelerine karşı duyarsız kalır. Bu da şu anlama gelir: Ağda yer alan hiçbir uygulama ve DAO kimse tarafından kontrol edilemez.
- Tüm blockchain ağları hemfikir olma üzerine kuruludur. Yani sistemde yapılmak istenen tüm değişimler için her bir birim hemfikir olmalıdır. Bu da dolandırıcılık be yozlaşma gibi durumlara karşı Ethereum sistemini dayanıklı bir hale getirir.
- Ademi merkeziyetçi olduğundan tek bir hata bile oluşmaz. Yani içindeki bütün uygulamalar hep çevrimiçidir; asla kapanmaz.
- Ethereum olası saldırılara karşı kullanıcıları korur.
Yukarıda bahsedildiği gibi ethereum kullanmanın avantajları kullanıcılara sağladığı kolaylık ve güvenlik bakımından oldukça önemlidir.
Thereum’da Ne Gibi Uygulamalar Geliştirilir?
Ethereum yazılımında geliştirilen uygulamalar oldukça geniş bir alanı kapsar. Bu nedenle Ethereum şu an da ona bel bağlamış pek çok gayrimenkul, sigorta, finans sektörünü tamamen çökertebilir. Ethereum sistemi şu an hizmet ve sektör alanında uygulamalar geliştirmede kullanılmaktadır. Bu uygulamalara örnekler aşağıda verilmiştir:
- Gnosis: Kullanıcıların hava durumundan seçim sonuçlarına kadar pek çok konuya dair oy kullanmasını sağlayan bir tahmin piyasasıdır.
- Etheria: Minecrafta çok benziyor fakat tamamen Ethereum blockchain üzerinde bulunuyor.
- Weifund: Şirketlere kitlesel olarak fon sağlamak için akıllı sözleşmeler sunan açık bir platform.
- Alice: Blockchain teknolojisini kullanarak sosyal fonlama ve bağışlara şeffaflık kazandırmayı amaçlar.
- EtherTweet: İşlevselliğini twitterdan almıştır ve kullanıcılara sansürsüz iletişim kurma imkanı verir.
- Provenance: Projenin hedefi, tüketicilerin alımlarında bilgili kararlar verebilmeleri için açık ve erişilebilir bir çerçeve oluşturmaktır.
- Ethlance: İş karşılığında diğer para birimleri yerine Ether para birimi ile ödeme yapılan bir freelance çalışma platformudur.
- Uport: Kullanıcılara bağımsız bir kimlikle onaylama, parolasız giriş yapma, işlemleri dijital olarak imzalama ve Ethereum uygulamalarıyla iletişime geçme imkanı verir.
- Augur: Doğru tahminleri ödüllendiren açık kaynaklı bir tahmin ve öngörü piyasasıdır.
- Bitnation: Dünyanın ilk sanal ulusudur. Bir blockchain hükümeti olarak da görülebilir. Geleneksel uluslarla aynı işlevlere sahiptir. Örneğin; sigorta, kimlik kartı, diplomasi vb. Hatta mültecilik ve elçilik bile vardır.
Ethereum’un Değeri Nedir?
Ethereum’un karşılığı uzun süre 10 Amerikan Doları olmuştur. 8 Mayıs’a kadar böyle kalan değeri 8 Mayıs’tan sonra oldukça yüksek bir ivme yakalayarak 361 Dolara yükselmiştir. Daha sonraları ise Ethereum’dan kâr elde etmek isteyen kişilerin sayısı artmıştır; bu da Ehter coinlerinin değerinin azalmasına neden olmuştur. 1 ether coini 147 dolara kadar düşmüştür.
Ethereum’un değeri de tüm diğer kripto paralarda olduğu gibi arza göre değişkenlik göstermektedir. Piyasalarda ve sektörde meydana gelen dalgalanmalar da Ethereum’un değerini etkiler. Şu anda ise 1 ether coini yaklaşık 368,6400 dolara denk gelir. Bu değer 2.899,0100 Türk Lirasına eş değerdir.
Akıllı Sözleşme Ne Anlama Gelir?
Akıllı sözleşmenin anlamı para, içerik, mülk, hisse veya herhangi bir değerin değişimini kolaylaştıracak bilgisayar kodunu tanımlamak olarak ifade edilebilir. Blockchain üzerinde çalışan bir akıllı sözleşme, belli koşullar sağlandığında otomatik olarak kendi kendine çalışabilen bir bilgisayar programı gibidir.
Ethereum almak için akıllı sözleşmeler kullanılabilir. Tüm blockchainler kod işleme yeteneğine sahip fakat sınırlıdır. Ethereum ise bu sınırlamalara sahip değildir. Ethereum bazı işlemlerin sınırlı bir şekilde yapılması yerine geliştiricilerin istedikleri işlemleri yapabilmelerini sağlar. Bu da geliştiricilerin daha önceden görülmüş olan herhangi bir şeyi geliştiren binlerce uygulamayı oluşturabilmelerini sağlar.
Akıllı sözleşmeler kira sözleşmeleri, sigortacılık, kredi kullanımı, yasal işlemler, kitle fonlamaları ve daha pek çok alanda kullanılabilir. Bu sayede kısıtlı blockchainlerin aksine daha kapsamlı bir çalışma yapmak için idealdir.
Ethereum Sanal Makinesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Ethereum sanal makinesi ile ilgili bilinmesi gerekenler arasında öncelikle Ethereum Sanal Makinesi’nin pek çok işlemi yapabilmeyi sağladığını bilmek gelir.
Ethereum Sanal Makinesi, Ethereum ağında çalışan bir Turing yazılımıdır. Ethereum oluşturmadan önce pek çok işlem yapmak gereklidir. Bunun için sınırlı Blockchain uygulamaları tasarlanmıştır. Örneğin Bitcoin ve diğer kripto para birimleri yalnızca eşler arası ödemelerde kullanılan dijital para birimleri geliştirilmiştir.
Daha sonra geliştiriciler bir problem yaşamıştır. İşte bu problemleri çözmek için Bitcoin ve diğer karmaşık kripto para birimlerinde sunulan özellikler geliştirilmiştir. Bunun yanında yeni bir Blockchain uygulamasını tamamen baştan üretmek zorunda kaldılar. Ethereum’un kurucusu olan Vitalik Buterin bunu düşündü ve buna karşı bir çözüm geliştirdi.
Ethereum sanal makinesi, yeterli zaman ve programlama dili fark etmeksizin herhangi bir programın yazılım içinde çalıştırılmasını sağlar.
Ethereum sanal makinesi, Blockchain uygulamalarını hiç olmadığı kadar kolay ve verimli bir şekilde oluşturmayı sağlar. Ethereum her yeni uygulama için tamamen orijinal ve yeni bir Blockchain oluşturmak yerine bir sürü farklı uygulamayı tek bir platformda geliştirmeyi sağlar. Bu da daha az fikirle daha çok çalışmayı sağlar.
Ethereum Kullanmanın Dezavantajı Var Mıdır?
Ethereum’un eksilerinin olup olmadığı oldukça merak edilmektedir. Oldukça fazla avantajı olmasının yanında bazı dezavantajları da vardır. Bunlar:
- Akıllı sözleşmeler ağı hatasız bir şekilde ilerletmeyi amaçlasa da; ancak kod yazanlar kadar iyi olabilirler. İnsanlar her zaman hata yapabilir ve bunun üzerine koddaki hata kötüye kullanılabilir.
- Eğer kodda hata çıkarsa bir saldırıyı veya söz konusu hatayı kötüye kullananları durdurmak için herhangi bir çözüm yolu yoktur. Ancak ortak karara vararak kod yeniden yazılabilir. Bu da blockchainin özüne tamamen ters düşer.
- Blockchain değiştirilemez olduğundan kesin bir defter gerekir.
Akıllı Sözleşme Kullanmanın Yararları Nelerdir?
Akıllı sözleşmelerin faydaları hakkında aşağıda bazı açıklamalar yapılmıştır:
- Aracı tüm kurumları ortadan kaldırdığı için sürecin daha hızlı ilerlemesini sağlar. Avukat, kurumlar ve kuruluşlar olmadan sistem kendi kendine işler.
- Ayrıca aracı kişiler olmadığı için de maliyet en aza indirgenir.
- Şifreli bir şekilde dağınık defterlere kaydedilen veriler yüzlerce deftere yedeklendiğinden asla kaybolmaz.
- Sistem otomatik hale geldiği için manuel kullanımdan uzaktır. Bu da olası hataların önüne geçer.
Akıllı sözleşmelerle ilgili mutlaka hatırlanması gereken 2 önemli şey de şudur:
- Akıllı sözleşmeler ücretsiz değildir. Bu da işlemleri yerine getirmek için küçük miktarda da olsa ücret ödemeyi gerektirir. Eth transfer ücreti buna örenek gösterilebilir.
- Akıllı sözleşmeler henüz kusursuz bir halde değildir. Hacklanmesi oldukça zordur; fakat imkansız değildir. Kodları hazırlayan kişilerin yapacağı en küçük hatalar bile oldukça kötü sonuçlara yol açabilir.
Ethereum Madencilik Havuzu Ne Demektir?
Ethereum madencilik havuzu ile anlatılmak istenen aslında madencilik işi yapan kişilerin elde ettikleri kazançları diğerleri ile paylaşmasıdır. Ethereum madencilik havuzunda komisyon vardır ve bu ücret havuz madeninde yer alan madenciler tarafından ödenmek zorundadır. Bu miktar değişken olabilir. Yani her havuz farklı komisyon ödeyebilir. Bununla birlikte her havuzun komisyon ödeme şekli de farklı olabilir. Ama genel olarak komisyon %1 oranında tutulur. Ethereum madencileri ödeme almak için 0.1 ET kazanç elde etmek zorundadır.
Ethereum bulut madenciliği gibi bir seçenek de vardır. Bu seçeneği eğer hiçbir elektronik cihazla ilgilenmek ve uğraşmak istemiyorsanız seçebilirsiniz. Ethereum bulut madenciliğinde tek yapmak gereken şey sözleşme imzalamak ve kira bedelini ödemektir.
Herhangi bir cihaz kurma ve bakımını yapma zahmeti vermediğinden kullanım rahatlığı sağlar. Bu sayede elektrik faturası ödeme derdi de ortadan kalkmış olur.
Bununla birlikte Ethereum bulut madenciliğinin de kötü yanları olabilir. Dolandırıcılıkla karşılaşma ihtimali oldukça yüksektir. Şeffaf bir şekilde ilerlemeye izin vermez; çünkü kimseye güvenilmez. Genel olarak Ethereum bulut madenciliği yaparak kazanç elde etmek zordur. Uzmanlar daha çok bireysel ethereum madenciliğini önerir.
Ethereum Kullanmak Kâr Sağlar Mı?
Ethereu’un kârlı olup olmadığı konusunda farklı fikirler vardır. Fakat bununla bilikte kesinlikle kârlı olduğu şu noktalardan anlaşılabilir:
- Ethereum gaz ünitelerinin her biri bir işlemde belirtilebilecek fiyata sahiptir. Bu genel olarak Gwei olarak ölçülür ve gösterilir. Bitcoin ücretleri daha çok bayt başına belirtilen ücretlere sahiptir.
- İşlem ücretleri, genel olarak Ethereum platformu için Bitcoin’den daha düşüktür. Aralık ayı 2017 yılında Ethereum ortalama işlem ücretleri 0.33 dolardır. Bitcoin için ise bu değer 23 dolara karşılık gelmektedir.
- Ethereum Wei’deki değerlerin hesaplardan geçirildiği ve başka bir hesaba aktarıldığı hesap sistemi kullanılır.
- Ethereum’un, Proo-of-Stake’e transfer edilmesi planlanıyor. Şu sıralar Ethereum, iş kanıtı ve Pro-of-Stake’nin arasında köprü görevi görür. Aynı zamanda ikisinin bir birleşimi gibi de görülebilir.
Ethereum almak için öncelikle Bitcoin almalısınız. Bitcoin üzerinden ilerlese de Bitcoin’e göre daha avantajlı ve gelişmiştir. Tüm alım satım işlemleri Bitcoin’e benzese de genel olarak daha geniş bir yelpazeye yayılmıştır. Aynı zamanda Bitcoin’deki eksik ve kusurlu yönleri gidermek için de geliştirildiği söylenebilir. Tüm sınırları ve kısıtlamaları kaldırarak daha geniş ve esnek bir kullanım alanı sunar. Bu sayede daha özgür harcama ve kazanım elde edilebilir.