Covid-19 salgını ile birlikte, piyasalardaki endişeler değerli metal fiyatlarını yıl boyunca besledi. Yatırımcılar, salgının ortaya çıktığı dönemlerden itibaren kademeli artış göstererek değerli metallere yatırımlarını sürdürdü ve bu durum altın önderliğinde, değerli metallerde fiyat artışına neden oldu. Daha sonra yaz aylarının ortalarına doğru, özellikle yurtiçi piyasalarda Covid-19 vaka sayılarındaki azalma ile birlikte, özellikle gümüşte ve diğer değerli metallerde değer kaybı gerçekleşmeye başladı. Daha sonra tekrar artış göstermeye başlayan vaka sayıları ile birlikte, değerli metal fiyatlarında da hafif artışlar yeniden başladı. Bu artışlar Kasım ayı başlarına kadar devam etti ve geçtiğimiz ayın başlarında, küresel piyasalarda aşı haberlerinin gelmeye başlaması ile birlikte piyasalardaki endişe azaldı, böylece değerli metal fiyatlarında yeniden değer kaybı başladı. Fakat son olarak geçtiğimiz hafta gevşeyen endişelerle düşüşe geçen gümüş, yeni haftaya yükselişle girmişti. Salgının ikinci dalgasında, ülkelerin aldığı yeni kısıtlama kararları ile birlikte piyasalarda yeniden endişe ortaya çıktı ve bu da tabii ki yeniden gümüş fiyatlarını beslemeye başladı.
Londra’da ve Hollanda’da Yeni Adımlar Atıldı
Özellikle Avrupa’da birçok ülkede Covid-19 salgınının ikinci dalgası ile birlikte, yeni kısıtlama uygulamaları gündeme geldi. Bu kısıtlamaların gündeme gelmesi ile birlikte, başta altın olmak üzere değerli metallerde fiyat artışı başladı. Değerli metallerde artan talepleri ise Londra ve Hollanda’da alınan karantina kararları destekledi. Önce İngiltere’nin başkenti Londra’da yeni kısıtlama tedbirlerinin uygulamaya konulacağının açıklanması ve ardından Hollanda’da beş haftalık karantina uygulamasını yürürlüğe koyacağının duyurulması üzerine, değerli metallerde de fiyat artışı başladı.
AB Kanadından Aşı Onayı Gelmemesi Düşüşü Engelledi
Bir diğer yandan, değerli metallerde değer kaybına neden olan aşı haberleri ile ilgili dağıtım ve aşılama haberlerinin gelmesine rağmen değerli metallerde bir değer kaybı görülmedi. Aşılar ABD’de ve İngiltere’de onaylanıp, uygulanmaya başladı fakat BioNTech ve Pfizer ortak çalışması ile üretilen aşılar henüz Avrupa Birliği (AB) tarafından onaylanmadı. AB kanadından henüz onaylama adımının atılmamış olması da değerli metallerdeki talebi artırdı ve bu da başta altın ve gümüş olmak üzere değerli metallerde oluşabilecek değer kaybının önüne geçti. Fakat öte yandan, İspanya Sağlık Bakanlığı, AB’nin aşıyı yılsonundan önce onaylayabileceğini duyurdu. Aşı adında AB kanadından böyle bir adım atılırsa, değerli metallerin bu adıma tepkisi nasıl olacak, merak ediliyor.
Değerli Metallerde Güncel Fiyat Listesi
Yaşanan gelişmeler sonrası, değerli metaller üzerindeki talep arttı ve bu da yatırım varlıklarına değer artışı olarak yansıdı. Bu değer artışları ile birlikte;
- Ons altın %1,0 artış ile 1.846 dolara yükseldi
- Ons gümüş %1,86 artış ile 24,29 dolara yükseldi
- Platin %1,24 artış işe 1.021,83 dolara yükseldi
- Paladyum %1,26 artış ile 2.329,70 dolara yükseldi.