İştirak bir şirketin diğer şirketlerle sermaye ortaklığında bulunmasıdır. Sermaye ortaklığı bulunan şirketler, kendi varlıklarını getiri potansiyeline güvenip kâr elde etmek amacıyla yatırım ortaklığı kurmaya gayret ederler. Şirketler kendi ürün ya da hizmetlerini geliştirerek gelecekte potansiyel iş kurarak gelir elde etmek ve kâr marjıyla yatırım yapma amacı güderler. İşletmeler ortaklığı içinde bulunan yönetim, ortaklık politikası ve hisse paylarını belirlemek için sahip oldukları % 10 -%15 oranıyla değişen sermaye payları iştirak olarak nitelendirilmektedir.
Makalede Ne Var?
İştirak Çeşitleri Nelerdir?
İştirak çeşitleri ana şirretin ortak olduğu şirketteki pay oranı %50 ‘den fazla oy hakkı ve hisse payı varsa, ortaklık esasına dayanan şirket bağlı ortaklık grubuna dâhil olmaktadır. Hisse paylarının çoğu ana şirkette değilse iştirak bağımsız ortaklık olarak ifade edilmektedir.
İştirak Amaçları Nelerdir?
İştirak amaçları şirketin gerekenden çok daha fazla olan varlığa sahip olma düşüncesidir. Şirket ortaklıkları ile hisse kâr marjını yükselterek şirketi portföyünün genişletilmesi işletmelerin en büyük hedeftir. Kar etme amacı güderek başka bir şirkette yatırım yapma düşüncesi bağlı bulunan ortağın en büyük gayesidir. Şirket belirli bir zaman sonra kendi ürün ve hizmet geliştirme kapasitesini artırarak, yatırım portföyünü geliştirmeyi amaçlamaktadır.
İştirak Hesabı Neden Kullanır?
İştirak hesabı kullanımı yönetim süreçlerine katılma sürecinde şirketin sahip olduğu ortaklık payı ve pay senetlerinin takip edildiği hesapların genel adıdır. Tam ve dar mükellefin sahip olduğu varlıkları ve hisse senetleri; limitet şirketlere ortaklık payı ve iş ortaklığı, ortaklık hisse ve paylarıdır. İştiraklerle elde edilen kazançlar Kurumlar Vergisi kapsamına alınmıştır. Sermaye taahhüdünde bulunulduğunda, hisse senedi alımı yaparak borç, hisse senedi satışı yapıldığında alacak hesapları iştirak hesabına kaydedilerek işletme ve sermaye taahhüdünde bulunulmaktadır. Borç, alacak ve sonrasında kalan hesap değerleri ise iştirak tutarı alarak belirlenmiştir.
Şirket ortaklarının birbirleri üzerindeki paylarının en az ¼ oranında olması basit karşılıklı iştirak adını almaktadır. Ortak olarak bilinen iştirakçi paydaşlık etme sürecinde sermayesi oranında hisse senedi alıp satmaktadır. Şirketlerin sermayeleri paylı olduğunda %10-%50 arasında değişen iştirak oranları şirketler için iyi bir getiri kaynağıdır. İştirak ortaklık sürecinde hisse senedi kur indeksi işlemlerini doğru analiz ederek, yatırımlarınız kârlı bir şekilde yapamaya özen göstermelisiniz. Sermaye ortaklığı bakımından şirket hisse pay oranı gereğince mükellefler kurumlar vergisini dikkate alarak bütün kazançlarını kayıt altında tutmaktadır. İştirak sürecinden bağlı bulunduğunuz ortaklarla portföyünüzü makro ölçekli büyütebilir, kârlı hisse senedi alım satım işlemelerinde işletme hesabınızı aktif bir şekilde yükselişe geçirebilirsiniz.