Kripto para piyasalarında yaşanan sert hareketliliklerde, lider kripto para birimi Bitcoin’in (BTC) sergilediği fiyat hareketlilikleri fazlasıyla etkili oluyor. Piyasaların genel tabloda Bitcoin’i takip etmesi sonucunda, Bitcoin’in hareketlilikleri de piyasaları yönlendirmiş oluyor. Bu yönlendirmenin iki farklı yönlüsü, geçtiğimiz iki haftada çok net şekilde yine yaşandı. Şubat ayının üçüncü haftasında sert değer kazanımları yaşayan Bitcoin önce piyasaları da yukarı çekti, ardından ayın son haftasında değer kaybeden Bitcoin bu kez de piyasaları aşağı yönlü sürüklemiş oldu. Kripto para piyasalarında yaşanan bu gibi sert dalgalanmalarda, özellikle de Bitcoin değer kazanmaya başlayınca, ülkelerin Bitcoin’e yaklaşımı konusu gündeme geliyor. Zira yatırımcılar Bitcoin ve beraberinde diğer kripto para birimlerinden kazançlar elde edebiliyor ve ülkelerin bu kazançlardan vergi almıyor oluşu, Bitcoin’i daha da cazip hale getiriyor. Bu konuda ortaya çıkan tartışmalarda, bu kez de “Efsane yatırımcı” olarak tanınan Jim Rogers fikirlerini ve yorumlarını dile getirdi.
Makalede Ne Var?
Rogers Bitcoin Yatırımı Yapmadığı İçin Pişman
Ekonomi piyasalarında “Efsane yatırımcı” tanımlaması ile tanınan Jim Rogers, dün RealVision’a konuk oldu. Rogers, kendi yatırımları hakkında genel bir konuşma yaptıktan sonra geriye dönüp baktığında, kendisine Bitcoin yatırımı yapmadığı için kızdığını ve pişman olduğunu ifade etti. Ayrıca Rogers, programda ülkelerin Bitcoin’e yaklaşımını da değerlendirdi. Pandemi döneminde kripto para piyasalarında yatırımcı sayısının artış gösterdiğini ifade eden Rogers, piyasalarda bir balon oluştuğunu savundu. Rogers ayrıca, Bitcoin’in önünde bu balon oluşumunun dışında ülkelerin de engel olarak durduğunu ifade etti.
Rogers Merkez Bankalarının Tutumunu Değerlendirdi
Programda çarpıcı açıklamalarda bulunan Jim Rogers’ın, Quantum isimli bir hedge fonunu George Soros ile birlikte oluşturduğu biliniyor. Programda Raoul Pal’e konuk olan Rogers, bu fonda emtia piyasalarının da değerlendirildiğini ifade etti. Bitcoin almadığı için pişman olduğunu ifade eden Rogers, merkez bankalarının devasa oranlarda para bastığını ve merkez bankaları arasında oluşan bu akımın son ermesi için bir sebep göremediğini ifade etti. Rogers ayrıca, Bitcoin’in yakaladığı büyük başarıların, geçmişteki tüm başarısızlıkları da unutturduğunu belirtti.
Rogers: “Devletler Bitcoin’i Yasaklayabilir”
Geçtiğimiz haftalarda, henüz bulunduğu görev için aday konumundayken konuşma yapan, günümüz ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Bitcoin’in yasa dışı eylemlerde, kara para aklama gibi alanlarda kullanıldığını söyleyerek onun spekülatif bir varlık olduğunu iddia etmişti. Rogers, Yellen’ın bu tutumuna atıfta bulunarak, Bitcoin’in gerçek bir para birimi halini almaya başlaması halinde devletlerin Bitcoin’i yasaklayabileceğini çünlü devletlerin kontrolü kaybetmek istemeyeceğini iddia etti.