Litecoin hakkında merak edilen birçok detay bulunur. Peki merak edilen soruların yanıtları Neler? EkoSayfa sizin için bu dosyayı hazırladı. Litecoin hakkında kapsamlı bilgileri alt başlıklardan öğrenebilirsiniz. Litecoin’in algoritması, S-crypt algoritmasıdır. Genel olarak kullanılan SHA-256 algoritması yerine S-crypt tercih edilmiştir. Bitcoin block zincirinin bir çatalı olarak oluşturulan Litecoin bu algoritma ile blok üretimini 2,5 dakikaya indirerek kısa sürede daha fazla işlem yapabilme avantajını sunar. Litecoin üretimi her 840.000 ‘nci blokta yarı yarıya azaltılarak toplamda 84 milyon adet Lite coin oluşturulması hedeflenir.
Litecoin Nasıl Çalışır?
Litecoin işleyişi hakkında bilgiler şu şekilde sıralanır:
- Litecoin cüzdanlar arası, aracısız transfer yöntemi ile çalışır.
- Her hangi bir merkezi otorite onayına gerek kalmadan, doğrudan transfer talep edilir.
- Litecoin çalışmasında, yapılan tüm işlemler kayıt defteri olan Blokzinciri üzerine kayıt edilir.
- Bu kapsamda tüm alım-satım işlemleri her kullanıcı tarafından izlenebilir.
- Block zincirine kayıt için 2 farklı matematik formülünü doğrulayan madenci tarafından doğrulama gerçekleştirilir.
- Bu çalışma kapsamında her 2,5 dakikada bir blok içinde yer alan işlemlerin onaylanması sağlanır.
- İşlemleri ilk olarak doğrulayan madenciler, üretilen Litecoin’e ve blokta bulunan transferler için ödenen işlem ücretini almaya hak kazanırlar.
- Bu çalışma sistemi üzerinden Litecoin transferleri ortalama 5 ila 20 dakika içinde gerçekleşir.
Litecoin Nasıl Satın Alınır?
Litecoin almak için kripto para borsaları üzerinden hesap açmak ve borsa içinde yer alan hesaptan başka kripto para transfer etme veya TL, dolar transfer etme karşılığından Litecoin alımı talep etmek gerekir. İşlem için tercih edilen ve internetten erişim sağlanan kripto para borsası platformuna giriş yapılıp, platformların ana sayfa alanlarında yer alan ‘’create account’’ sekmesine giriş yapılmalıdır. Bu işlem ardından ekrana gelen tablo üzerine e-posta ve yeni bir kullanıcı şifresi girilerek, hesap açılış onayı verilmelidir. Sahip olunan profil üzerinden, açık kaynaklı borsa alanından Litecoin’ler seçilerek, satın alım talepleri iletilir. Alınana Lite coin adedine karşılık ödeme ise hesap üzerinden yapılır.
Litecoin Madencisi Ne Demek?
Litecoin madencisinin anlamı, Litecoin üreticisi olan kişidir. Madenciler kendi elindeki donanım açısından gelişkin cihazlar, bilgisayar veyazılım bilgileri ile Litecoin üretimini gerçekleştirirler. Litecoin üretimi için madencinin her hangi bir kuruluşta çalışması veya finansçı olması gerekmez. Diğer yandan, donanımsal açıdan uygun cihazlara sahip olan ve finansal sonuçları doğuracak Lite coin komutlarını gerçekleştirebilen bilgisayar donanımlarına sahip olan kişiler madenci olma imkanına sahiptirler. Litecoin bloğunda en hızlı, seri onayları gerçekleştiren, matematiksel kod çözümü yapan madenciler, yüksek Litecoin karşılıklarını kazanan kişilerdir. Bu işlem karmaşık bir matematik problemini çözerek, kripto para ödülü almak ile aynı sisteme sahiptir.
Litecoin madenciliği yapmak isteyenler mutlaka, işlemler için özel olarak üretilen ASIC adı verilen cihazlara sahip olmalıdırlar. Diğer yandan üretim ekipmanlarını soğutma işlemi için yeterli elektrik kaynağını sağlayabilmelidirler. Kiş, kendi bilgisayarında yer alan ekran kartı kalitesi ile de Litecoin üretimi yapabilir. Bu tercihte kar elde etme oranı düşük olur.Yüksek kar elde etmek için donanımın yeterli olması,matematik kodları çözme süresinin kısa olması, elektrik masraflarının üretim ile dengelenebilmesi gerekir.
Litecoin ve Bitcoin Arasında Farklar Neler?
Litecoin, Bitcoin ayrılıkları hakkında bilgiler şu şekilde sıralanır:
- Bitcoin işlemlerinde her bir bloğun oluşma süresi 10 dakikadır.
- Litecoin sisteminde her bir blok 2,5 dakikada oluşur.
- Bu farka bağlı olarak işlem onay hızı Litecoin’de Bitcoin’e göre daha yüksek performanslıdır.
- Litecoin için kullanılan algoritma sayesinde madencilik kişisel bilgisayar üzerinden sürekli olarak yapılır.
- Bitcoin madenciliği için ise kişisel bilgisayar kapasitesini kullanmak mümkün değildir.
- Bitcoinde toplam dolaşımda bulunması gereken Bitcoin sayısı 21 milyon ile sınırlıdır.
- Litecoinde dolaşım ağında toplamda 84 milyon Litecoin bulunur.
Litecoin Avantajları Nelerdir?
Litecoin fırsatları hakkında bilgiler şu şekilde sıralanır:
- Litecoin ile yapılan işlemlerde kripto para piyasasında 2. Sırada yer alan tür ile al-sat işlemine girme şansı elde edilir.
- Bitcoin teknolojisinden daha üstün bir kripto para cinsini kullanma avantajından yararlanılır.
- Kaliteli yazılım ile hızlı transfer avantajı elde edilir.
- Algoritmasına bağlı olarak yüksek güvenlik ile inşa edilen duvarı kullanma ve hesap detaylarını saklama avantajından yararlanılır.
- Litecoin ile 1 milyar doların üzerinde yer aşan Pazar değeri içinde işlem yapma fırsatından yararlanılır.
- Litecoin işlemlerinde oldukça düşük transfer ücretlerine tabi olunur.
- Litecoin ile diğer kripto değerlerinden daha yüksek ölçüde depolama ve saklama hakkına sahip olunur.
- 2 dakikalık blok oluşturma hızına balı olarak en hızlı transfer onayı gerçekleşir.
- ASIC ile Litecoin üretimi yapılması tercih edilirde, kazanılan karlılık oranı Bitcoin üretiminden oldukça yüksektir.
Litecoin Yorumları Neler?
Litecoin yorumlamaları hakkında bilgiler şu şekilde sıralanır:
- Kripto para piyasası uzmanları Lite coin için kripto para piyasasının gümüşü olduğu yönünde yorumlamada bulunurlar.
- Bitcoin dijital altın olarak adlandırılırken gümüş rolü alt coin olan Litecoin’e verilmiştir.
- Bitcoine oranlar daha hafif bir ağa sahip olduğu yönünde yorumlara değinilir.
- Diğer yandan depolama ve transfer hızı açısından Litecoin’in açık ara önde olduğu belirtilir.
- Yorumlar kapsamında Litecoin’in işlem hacmi, likidite, topluluk desteği açısından başarılı kriterlere sahip olduğu belirtilmiştir.
Litecoin Madenciliği Karlı Mı?
Litecoin madencilik karlılığı hakkında bilgiler şu şekilde sıralanır:
- Litecoin madenciliği ile elde edilen karın yüksekliği üretim ve blok oluşturma oranının yüksekliğine bağlıdır. Matematiksel kodları kısa sürede çözme yetisine sahip olan madencilerin yüksek kar sağlaması muhtemeldir.
- Diğer yandan, 2013 yılından 2020 yılına kadar devam eden ve periyodik olarak gündeme gelen madenciler ile traderler arasındaki tartışmalar, madenci kazançlarının değişken olduğunu açık şekilde ortaya koyar.
- Traderler, 10 bin USD değerli bir sermaye veya yatırım harcayarak Litecoin üretimi yapmak yerine, Litecoin satın alma ve yükseliş trendini bekleme işleminin çok daha fazla kar sunduğunu belirtirler.
Litecoin Hangi Ülkenin?
Litecoin ülkesi olmayan, merkezi bulunmayan bir kripto para birimidir. Her hangi bir ülkeye bağlı olmayan Litecoin, Blockchain teknolojisi sayesinde dünyanın dört bir tarafında yer aşan yatırımcılar tarafından kullanılır. Aracılardan ve kurumlardan bağımsız olarak kirpto para borsası üzerinde işlem görür.
Litecoin Geleceği Hakkında
Litecoin geleceği konusunda bilgiler şu şekilde sıralanır:
- Bitcoin ile kıyaslandığında daha sık şekilde blok üretimini desteklemesine bağlı olarak gelecekte yazılım güncellemesine gerek duymadan kullanılabileceği belirtilir.
- Daha fazla işlemi destekleyerek yola devam eden Litecoin’in gelecekte kripto para listelerinde zirveyi zorlayacağı uzmanlarca belirtilir.
- Yükseliş trendlerinin olası kripto para cinsi sayılan Litecoin, uzmanlar tarafından gelecekte yine en değerli 10 kripto para arasında yerini korumaya devam edecek dijital seçenek olarak görülür.
Litecoin Grafik Analizi Nasıl?
Litecoin grafik incelmesi hakkında detaylar şu şekilde sıralanır:
- Litecoin’e ait geçmişten bugüne uzanan grafiklere bakıldığında, 2018 Ocak ayında ilk rekorunu kırarak 350 dolar ile kayıtlara geçtiği görülür.
- Kasım 2019’da grafikler üzerinden düşüş trend ardından 45 dolarlık bir fiyat görülmektedir.
- Bu fiyat piyasa ölçülerinde oldukça başarılı bir seviyedir.
- Bu yüksek fiyat değerlerinin oluşum sebebi ise grafikler üzerinde boğa piyasası görünümün gelmesi ile birlikte Litecoin yatırımına ilişkin güven unsurunun artmasıdır. Bu eğilim tamamen yatırımcıların tercihlerine bağlı olarak ortaya çıkmıştır.
- 2020 periyoduna gelindiğinde ise 1 Litecoin güncel fiyat değeri üzerinden 356 TL rakamına karşılık gelir. Grafik analizleri kapsamında yükseliş trendinin devam etmesi beklenir.
Litecoin Atomik Swap Nedir?
Litecoin atomik takas hakkında bilgiler şu şekilde sırlanır:
- Atomik takas, üçüncü bir şahısa ihtiyaç duymadan Litecoin ile çapraz zincir değişimi sağlamaya imkan sunan yöntemdir.
- Bir örnek vermek gerekirse Ayşe’nin Bitcoini varsa ve karşılığından 100 Litecoin almak istiyorsa, normal şartlarda bir borsaya girerek, belirli komisyon ücretinde işlem yapmalıdır.
- Atomik takas ile Ayşenin 1 BTC’si ile sistemde bulunana diğer bir alıcı olan Buse’nin 100 LTC’si işlem komisyonsuz olarak takas edilir.
- Kripto para cinsleri de aynı şekilde takas edilebilmektedir.
- Atomik Takas, hashed timelock özelliğini kullanarak çalışır.
- Hashad time lock veya ‘’HTCL’’ bir sözleşme şeklidir.
- Lighting protokol uygulaması olan bu sözleşme tarafları güvene alır.
- Atomik takas, HTLC’si birleşik olan son bir tarihten önce, fonları kişi hesapları arasında aktarabilecek yolu otomatik olarak açar.
- Kriptografik kanıtların sözleşmede sunulması ile transfer gerçekleşirken, her hangi bir hata için iptal işlem avantajı sunulur.
Litecoin’de Arz ve Talep Nasıl Çalışır?
Litecoin’in arz, talep çalışması içinde Litecoin varlığının belirlenen sayı adedinin çok üstüne ulaşması halinde fiyat değeri düşer. Arzve talepte dengenin yakalanması önemlidir. Bitcoin ve Litecoin’in sınırlı sayıda dolaşıma katılmalarının sebebi, beklenmedik düşüşlerin önlenebilmesidir. Bu kapsamda arz-talep çalışmasında, Bitcoin’in dolaşımdaki miktarı maksimum 21 milyon, Litecoin’in dolaşımdaki rakamı maksimum 84 milyon seviyesinde tutulur.
Litcoin’in Kökeni Nedir?
Litecoin kökeni, Bitcoin olarak bilinir. Litecoin, Bitcoin’in gelişmiş versiyonu olarak tanımlanır. Litecoin yaratıcısı Charlie Lee, sosyal medya bloğundan Lİtecoin hakkında detayları aktif şekilde paylaşır. Bu kapsamda eski bir Google çalışını olduğunu ve Bitcoin ile ilgili vizyona hakım olduğunu belirtmiştir.
Litecoin, 7 Ekim 2011’de GitHub’da açık kaynaklı bir istemci yoluyla piyasaya sürülmüştür. Litecoin ağı ,ile 2011 yılı 13 Ekimde hayat geçirilmiştir. Temel olarak bakıldığında Bitcoin Core istemcisinin çatallanması ile oluşturulmuştur.
Litecoin Fiyatını Etkileyen Faktörler Neler?
Litecoin fiyatını değiştiren faktörler şu şekilde sıralanır:
- Regülasyon: Kripto para birimleri şuanda hükümetler ve ülkeler tarafından düzenlenirler. Düzenleme kripto paraya veya borsaya müdahale şeklinde değil, ülkede kullanımına yönelik kısıtlama kararı üzerinden müdahale şeklinde yapılır. Bir ülkenin Litecoin, ether veya Bitcoin ile yatırım işlemlerine sıcak bakmaması piyasa fiyatlarını etkiler.
- Arz: Dünya piyasasında 84 milyon adedinde sınırlı sayıda Litecoin bulunur. Bu temel arz fiyatları şekillendirir.
- Kamuoyu Algısı: Güvenlik, halkın algısı, medyaya yansıyan haberler, uzman eleştirileri, tüm kripto para cinslerinin fiyatlarını etkilerler.
Litecoin Ne İşe Yarar?
Litecoin işlevi, akıllı takas sistemini sağlamaktır. Her kripto parada olduğu gibi kişiden kişiye aracısız ödeme avantajını sunar. Sahip olduğu gelişmeler ile diğer kripto para cinslerinin bir adım önüne geçmeyi başarmıştır. Mili saniye içinde transfer gerçekleştirme ve takas sırasında akıllı sözleşme sunma işlemleri ile güveni yükseltir.
Litecoin, ‘’tıkla gelsin’’ mantığı üzerinden işlem yapabilmeye imkan sağlar. Akıllı kontratlar sayesinde bir çok farklı kuruluş tarafından kabul görmesi muhtemel olan Litecoin, bireysel ödemelerde blok zincirleme gereksinimi ortadan kaldırır. Atomik takas ve sözleşme üzerinden çoklu imza oluşturarak, kişilerin kendilerine ait özel anahtarlar ile transfer işlemini mili saniyeler içinde yapabilmelerine imkan sunar.
Litecoin Flood Saldırısına Açık Mı?
Litecoin’in flood saldırısına açıklığı bulunmaz. 2015 senesinde Bitcoin bir flood saldırısına maruz kalmıştır. Flood saldırısı bir çeşit virüs hakimiyetine benzer. Kötü kullanıcıların sisteme zarar verme girişimleri olarak adlandırılır. Bit kaynağın sisteme 200 bin kadar e-posta gönderdiği düşünülürse ve ağ bu kaynağı kaldırmaya müsait değilse çöker. Aynı durum Bitcoin sistemi üzerinde yaşanmıştır. Litecoin ise bu duruma karşı yeni yazılımları geliştirerek güvenlik ağını yükseltmiştir.
Charli Lee 2011’de Litecoin ile tasarlarken Flood saldırılarının önemli bir tehdit olduğunu düşünerek, Blockchain üzerinde bu saldırının gerçekleşmemesi için önlemler almıştır. Bitcoin üzerinde yer alan ölçeklendirme problemini çözerek Litecoini yaratmış ve Flood saldırısına yüksek dayanıklılık taşıyan kripto parayı üretmiştir.
Kısa Dönemde Litecoin Satın Alınır Mı?
Kısa dönemde Litecoin almak mümkündür. Kripto para yatırımları yapılırken kısa vadede ve ya uzun vadede alım seçenekleri arasında kara vermek, kar elde etmek açısından önemlidir. Kısa dönem yatırım dendiğinde ise 1 ila 12 ay vade süresi akla gelir. Deneyimli yatırımcılar ise günlük veya saatlik alım-satım işlemleri gerçekleştirirler. Litecoin periyodik olarak yükselen ve 2020’de şok edici 1 birimi için 353 TL karşılık veren değeri ile kısa vadeli alım-satım işlemleri için uygunluk sunar. 1 haftalık veya 1 günlük dönem içinde yüksek artışlar vermesi olası görülen bir kripto para cinsidir. Diğer yandan bu ani düşüş ve iniş rakamları uzun ve kısa vadede yatırım risklerini de gündeme getirir.
Litecoin Dezavantajı Nedir?
Litecoin’in eksisi, dalgalanma oranının yüksek olmasıdır. Yüksek dalgalanma oranı tüm kripto para piyasası için önemli bir risktir. Litecoin fiyatlarının çok hızlı şekilde artması ve azalması anlık yatırımlar için riski artırır. Aralık 2017 senesinde yaşana Litecoin ani dalgalanmasına maruz kalanlar, 1 ay içinde ortama % oranında zarar ederken, 2019 periyodunda alım yaparak, uzun vadede 2020 senesine kadar Litecoinleri ellerinde tutanlar % 80’in üzerinde kar elde etmişlerdir.
Uzun Dönemde Litecoin Satın Alınır Mı?
Uzun vadede Litecoin almak mümkündür. Piyasada dalgalanmaların yaşandığı dönemde uzun vadeli bir yatırımı gerçekleştirmek daha güvenli işlem adımları sunar. Risk yönetimi için özellikle deneyimsiz yatırımcılar belirli Litecoin’i uygun fiyattan alarak, coinleri 12 aylık vade süresi üzerinde cüzdanlarında tutma tercihinde bulunurlar. 1 veya daha uzun vade sonunda yüksek fiyat değerlerinin yaşanması halinde kar eld etmek kolaylaşır.
2011’de 1 Bitcoin’i 30 sente alarak, 2018’de 1 bitcoin’in üzerinden 1.000 dolar kara geçen yatırımcılar uzun vadeli başarıya en uygun örneklerdir. Litecoin için uzun vadeli seçim kapsamında 10 dolarlık rakam üzerinden satın alma gerçekleştirenler ise 2020’de 46 dolarlık seviye üzerinden yüksek kara ulaşmışlardır.
Bu bilgiler kapsamında Litecoin ile yapılan uzun veya kısa vade işlemlerinde fiyat takibinin yapılması, grafik geçişlerinin ve boğa, ayı piyasalarının takip edilmesi büyük önem taşır.