1. Ana Sayfa
  2. Kripto Manşet

Mainnet Nedir? Testnet Nedir?

Mainnet, testnet birçok yatırımcı tarafından araştırılıyor. Mainnet ve testnet nedir, neler yapılır? Mainnet, testnet hakkında merak edilenleri inceleyebilirsiniz.

Mainnet Nedir? Testnet Nedir?

Mainnet, testnet tanımı yapılırken, kendi ağını çalıştırmak amacıyla kendi protokollerinden ve teknolojisinden yardım alan blok zincirine Mainnet, geliştiricilerin blockchain uygulamalarını test ettikleri alternatif test ağına ise Testnet adı verildiği belirtilir. Testnet, kripto para biriminin temel yazılımına her hangi bir müdahalede bulunmaz. Yeni fikirleri denemek için bir araç olarak tercih edilen Testnet’te ağa eklenen ve test edilecek kripto paralar gerçeklerinden ayrı varlıklardır. Mainnet, testnet kavramından farklı olarak, bir blockchain protokolünün ne zaman tam anlamı ile geliştirileceğini ve dağıtılacağını anlatan terim olarak bilinir. Bu bilgiler ışığında testnet mainnet nedir sorusunun cevabı daha net bir şekilde yanıt bulur.

Mainnet’te Neler Yapılır?

Mainnet’te yapılanlar, işlemlerin açıklanması, doğrulanması ve dağıtılmış defter teknolojisine kayıtların yapılması gibi aşamaların izlenmesidir. Mainnet’te bir kripto para biriminin ve projesinin işlemleri açıklanır, doğrulanır ve blok zincirlerine kayıt edilir. Bunun için genelde bir tarih verilir. Kripto parayı almayı ve gönderebilmeyi mümkün kılabilecek yapıdaki blockchain’in başından geçen son işlem Mainnet olarak bilinir. Mainnet ağı, Ethereum gibi ağlarda çalışan test ağlarından farklıdır. Mainnet tamamen kendine özgü bir kripto para birimi olan gerçek zamanlı çalışmaya başlayan bir blok zinciridir.

Testnet’in Amacı Nedir?

Testnet’in amacı, geliştiricilerin kripto para projesi üzerinde belirli testleri rahatlıkla yapabilmelerini sağlamaktır. Ana ağdan farklı olarak bir test ağında kripto para biriminin temel yazılımına bir müdahale yapılmadan farklı testler yapılabilmesini mümkün kılar. Geliştirici ve yazılımcıların akıllarında yer alan yeni fikirleri kripto para projesine uygulayabilmelerini sağlar. Kripto paranın aslı olamayan ancak onunla aynı yapıyı yansıtan varlıklara müdahale ile sonuçların görülmesini sağlar. Bu amaçlar aynı zamanda testnet nedir sorusunun cevabını da açık bir şekilde verirler.

Mainnet Fiyatları Nasıl Etkiler?

Mainnet’in fiyatlara etki şekli, genel olarak değer kazanımı yönündedir. Ancak mainnet ardından kripto para projesine açıklanan niteliklerin verimsiz bulunması ve taleplerin aşağı inmesi halinde değer kazanımı etkisi görülmeyebilir. Kripto para projesinin fiyat artışlarını yakalayabilmesi için ana ağ işlevinin yükseltilmesi ve sorunların değerlendirilmesi gerekir.

Örnek vermek gerekirse Bitcoin ağ yükseltmesi ardından başarı yakalamış olan bir kripto para projesidir. Ana ağın piyasaya sürülmesi kripto paraların değerini etkileyen faktörler arasında yer alır. Yeni bir proje başlangıcında ana ağın yaratılabildiğini göstermek, güven vermek ve tüm vaatlerin yerine getirilebildiğini kanıtlamak için mainnet yapılması gerekli görülür. Bu faktörleri sağlamak ise değerlenme olasılığını besler. Bitcoin’in devam eden gelişimleri ve değer kazanımlarının bir kısmı onun için yapılan mainnet’e bağlıdır. Bitcoin için 2019 senesinde başlatılan Lightning Network ve ağa ikinci katmanı ekleme ardından daha ölçeklendirilebilir bir yapı kazanıldı. TPS oranı ile ilgili bazı sorunların çözülmesi başarıyı getirdi.

Mainnet Örnekleri

Mainnet’ örnek verilirken Ethereum ağından ayrılıp kendi özel ağlarını kuran altcoin projeleri olarak gösterilirler. Mainnet kelime anlamı itibariyle ana ağ anlamına gelir. Bir kripto para projesi için dönüm noktası sayılır. ERC-20 ekosisteminin ana ağı Ethereum olarak bilinir. Bu ekosistemde ise birden fazla altcoin meydana getirilmiştir. ERC-20 tabanlı olarak geliştirilen kripto paralar mainnet yapabilirler. Mainnet yapmaları halinde ise Ethereum ağından ayrılıp, kendi özel ağlarını kurarlar. Bu açıdan mainnet kelimesi duyulduğunda mevcut ağdan ayrılış yapıldığı ve özel bir ağa geçiş sağlanacağı akla gelmelidir. Akla gelen bu tanım mainnet nedir sorusunun yanıtını da netleştirmeye imkan sağlar.

Diğer yandan mainnet operasyonları çok farklı çeşitlerde yapılabilir. Sadece bir ğadan ayrılıp başka bir ağa geçme şeklinde uygulanmazlar. Örneğin, Clilhd Chain, Sidechain mainneti Mining on mainnet gibi türleri bulunur. Bunlarda ise mevcut bir ağın versiyonları güncellenerek daha iyi bir ağa geçiş sağlanır. “Mainnet 2.0’a geçiş yapılmıştır.“ gibi ifadeler versiyon güncellemeleri ile yeni ağa geçişi ifade ederler.