PMI Endeksi, şirketlerin satın alma yöneticilerinin, mal ve hizmet satın alma eğilimlerini inceleyen bir göstergedir. Bu gösterge temel olarak büyüme ibareleri gösteren veya göstermeyen durumların anketleri niteliğindedir. PMI Endeksi, şirket satın alma müdürlerinin aylık süreçte mal veya hizmet istekleri konusundaki eğilimlerini inceler. Bu anketler genel olarak güncel ve doğru bilgiler sunduğundan dolayı birçok firma tarafından kullanılan bir yoldur.
PMI Endeksi, 2008 krizinden sonra yaşanan dalgalanmaları ve yürütülecek süreçleri açıklayan en iyi anketlerden biridir. Bunun sebebi bu anketleri devletin değil, piyasayı elinde bulunduran kişilerin bizzat ankete katılmasından dolayı kaynaklanır.
PMI Endeks Özellikleri
PMI Endeks özellikleri 5 ayrı endeksin ağırlıklı olarak birleştirilmesinden kaynaklanan bir endekstir. 5 ayrı endeks aşağıdaki gibidir:
- Yeni Siparişler: %30
- Üretim: %25
- İstihdam: %20
- Tedarikçilerin Teslim Süresi: %15;
- Girdi Stoku:%10
PMI Endeksi Periyotları
PMI Endeksi periyotları zaman zaman farklılıklar gösterebilir. Bu periyotlar aşağıdaki gibidir:
- Aylık olarak hesaplanır. Ve bir önceki ay 50 olarak kabul edilir. Örnek olarak ocak ayında 54 çıkan PMI, Şubat ayında 50’ye indiyse şubat ayında, hiçbir artış olmadığı yorumu yapılabilir. Yani 50’yi görüyorsanız bir önceki aya göre artış veya azalışın olmadığını anlayabilirsiniz.
- Ayrıca mevsimsel etkiden arındırıldığını da ekleyebiliriz.
PMI Endeksi periyotları yukarıda da denildiği gibi birkaç ay izlenildiğinde öngörülebilir.
PMI Endeksi Nasıl Hesaplanır?
PMI Endeksi’nin de her veride olduğu gibi hesaplanma yöntemi vardır. Bu yöntemi kullanarak PMI Endeksi hakkında yorumlarda bulunulabilir. PMI Endeksi hesaplama aşağıdaki gibidir:
- PMI verilerindeki unsurlar:
- Yeni siparişler
- Üretim
- İstihdam
- Tedarikçilerin teslimat süreleri
- Girdi stokları
- En yaygın cevaplar:
- Gelişme var
- Değişiklik yok
- Bozulma var
PMI, 0 ile 100 arasında elde edilen bir sayıdır. 50’nin üzerindeki PMI, bir önceki aya göre genişlemeyi temsil eder. 50’nin altındaki PMI bir daralmayı temsil eder ve 50 seviyesindeki bir puan hiçbir değişikliğin olmadığını gösterir. 50’den uzaklaştıkça değişim seviyesi de artar. PMI şu şekilde hesaplanır:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
P1 = iyileşme bildiren unsurların yüzdesi
P2 = değişiklik olmadığını bildiren unsurların yüzdesi
P3 = bozulma bildiren unsurların yüzdesi
GSYH hesaplaması söz konusu olduğunda, 42’den yüksek bir puan ekonomik genişlemenin ölçütü olarak kabul edilmektedir. 42’nin altındaki bir puan ise ekonominin resesyona doğru gittiğini gösterebilir. 42 ile 50 puan arasındaki fark, ekonomik toparlanmanın gücünü gösterebilir ve bunun tersi de GSYH’deki düşüşe işaret ediyor olabilir.
Bu doğrultuda hesaplanan PMI Endeksi ile birlikte yorumda bulunulabilir.