DOT İsviçre merkezli Web 3 tarafından desteklenmektedir. Blok zincirleri birbirine bağlanır ve zincirler arası veri transferi yapılması mümkün olur. Bu özelliği ile merkeziyetsiz uygulamalar, açık, yarı açık ya da özel blok zincirlerinden veri almış olur. DOT büyük ölçüde bağımsız ortamlarda çalışan önceki ağlardan farklı olarak zincirler arası iletişim ve birlikte çalışılabilirlik sunması ile biliniyor. Yeni nesil web için tasarlanmıştır. Birlikte çalışma, ölçeklenme ve güvenli ağ protokolü özelliklerini sunuyor. Paralel şekilde gerçekleştirilen çok zincirli ağ Hisse Kanıtı ya da Pay ispatı olarak bilinen Proof of Stake kullanmaktadır.
Polkadot Ağının Bileşenleri Nelerdir?
Polkadot ağının bileşenleri 4 tanedir. Bu bileşenler şu şekilde sıralanabilir:
- The bridge chain yani köprü zincir farklı blok zincirleri ile Polkadot arasında köprü görevi görmektedir. Bitcoin ve Ethereum zincirleri desteklenmektedir.
- Parathread yani para işlem, paralel işlem parçalarının kısaltılması olarak bilinir. Paralel zincirlere benzer şekilde çalışmaktadır. Ancak DOT sayesinde daha esnek ve daha ekonomiktir. Kullandıkça öde modeli sunması büyük avantajdır.
- Parachain paralelleştirilmiş zincirin kısaltılması olarak kullanılır. Ağa çoklu işlem gerçekleştirme yeteneği kazandırılmış olur.
- Son olarak the relag chain yani düzenleyici zincir, polkador ağının ana blok zinciridir. Bu zincire diğer blok zincirler bağlanmaktadır. Ağdaki güvenlik zincir tarafından sağlanır.
Polkadot Nasıl Saklanır?
Polkadot saklanması için mobil cüzdanları ve masa üstünü tercih edebilirsiniz. Donanım cüzdanlarında da saklanabilir. Web tarayıcınsa eklenti olarak kurulabilen yazılımlardan faydalanarak Polka Dot cüzdanı oluşturmak da mümkündür. Bu sayede DOT bakiyesinin yönetebilmesi mümkündür. Alternatif cüzdanlar için Polka Dot Wiki’yi tercih edebilirsiniz.
Polkadot Ağının Mutabakat Rolleri Nelerdir?
Polkadot ağının mutabakat rolleri dört tanedir. Adaylar DOT payları ile güvenli ve doğrulayıcı seçer ve ana zincirin güvenli olmasını sağlar. Paralel zincirde işlem yapan sıralayıcılar kanıtları doğrular ve diğer doğrayıcılar ile mutabakat yapılır. Ana zincir bu sayede korunmuş olur. Sıralayıcıların görevi kullanıcıların parçalara ayrılmış işlemlerini yönetmesidir. Ancak doğrayıcılara bu işlemlerin kanıtları sunulur. Balıkçılar ağı anlık olarak takip eder. Eğer DOT ağında herhangi bir olağan dışı durum söz konusu olursa, o halde rapor balıkçılar tarafından rapor edilir. Paralel zincir tam düğümleri de bu görevi üstelenebilir.