Devletin ülkenin ekonomisine direkt olarak karışması ve müdahil olması durumuna regülasyon ismi verilir. Regülasyon sonucunda devlet istediği alanlarda ekonominin kontrolünü eline alabilmektedir. Özellikle asgari ücretin miktarındaki belirlemeler, devletin hazinesinden alınan ekonomik yardımlar, döviz kurunun denetimlerinin yapılması ekonomik regülasyonun örnekleri arasında yer alır.
Makalede Ne Var?
Regülasyon Ne İşe Yarar?
Regülasyon sayesinde devlet ekonomik piyasa ile ilgili çalışmalara karışabilme hakkını elde eder. Bununla birlikte devlet yeni yatırımların yapılması için çağrıda bulunarak ekonomide kalkınmayı sağlamayı amaçlar. Aynı zamanda gelir dağılımında oluşan dengesizlikleri de düzeltmek için adım atar. Bu sayede ülkenin ekonomik sorunları kısa süre içinde çözülmüş olur.
Regülasyon Çeşitleri Nelerdir?
Aşağıda regülasyon türleri ile ilgili detaylar tek tek yer alır:
- İktisadi regülasyon sayesinde piyasa giriş veya çıkışı, rekabet, fiyatlandırma gibi eylemler ile ekonomiye devletin direkt olarak dahil olması sağlanır.
- Sosyal regülasyon ile sağlık, güvenlik, çevre sosyal değerlerin korunmasına yönelik girişimler yapılmaya başlanır.
- İdari regülasyon sistemi ile devletin evrak ve belgelerinin düzenli bir hale gelmesi sağlanır. Bu sayede devlet kurallar çerçevesinde yapılması gerekenleri belirleme hakkına sahip olur.
Regülasyon Yurtdışında Nasıl Kullanılır?
Regülasyonun ülkelere göre uygulanma şekilleri değişkenlik gösterir. Özellikle ülkelerinin ekonomik durumları, toplumsal yapıları ve gelir dağılımları göz önüne alınarak regülasyon sistemi uygulanmaya başlanır.
Örneğin; Amerika’da 1980 yıllarının başında getiri oranı regülasyon sistemi uygulanmaktadır. Bu sistem sayesinde firmaların belirleyeceği fiyatlar firmanın kazanç sağlayacağı doğrultuda en ince ayrıntısına kadar hesaplanarak ayarlanır. Bu sayede firmaların performansının arttırılması amaçlanmaktadır.
İngiltere’de ise fiyat tavanı regülasyon sistemi kullanılır. Bu sistem ile firmaların belirlemiş oldukları fiyatlara belli bir kısıtlamaların getirilmesi amaçlanır. Firmalar fiyatlarda düşüş yaptıkları zaman daha fazla kar elde edebilme şansına sahip olacaktır. Fiyatlarda düşüşlerin olması durumunda firmalar kalitesiz ürün kullanabilme yoluna da gidebilir. Bu sebepten dolayı bu sistem ile kalite derecesi de belirlenmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri de karma regülasyon yöntemini uygular. Bu yöntem ile fiyat tavanı ve ne kadar getirinin olduğunu gösteren oran bir arada hesaplanır. Fiyatların değerlerinde düşüşlerin olması durumunda firmaların daha fazla kar etme şansları vardır. Amerika Birleşik Devletleri ülkesi dışında diğer tüm gelişim gösteren ülkeler de bu regülasyon türünü kullanabilmektedir.
Regülasyon Sistemi Bankacılıkta Nasıl Etkili?
Regülasyon sistemi ile bankacılık sektöründe rekabetin arttırılması amaçlanmıştır. Bu sayede ülkenin ekonomik anlamda kalkınması sağlanmış olur. Türkiye’de bankacılık alanında yapılan düzenlemeler ve denetimler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yasal olarak gerçekleşir. Kurum bütün bankaların kamuya olumlu yönde hizmet etmelerine destek olmaktadır. Bankacılık sektöründe meydana gelen olumsuz durumlarda gerekirse parasal ya da idari cezaların da uygulayabilme hakkına sahiptir. Aynı zamanda BDDK ekonomide ve bankacılık sektöründe meydana gelen tüm sorunları da kısa sürede çözebilmektedir.
Finansla serbestleşme ile bankacılık sektöründe riskler meydana gelir. Özellikle bankaların kredi ödemelerinde aksaklıklar yaşanır. Bununla birlikte bankalara müşterilerin güvenleri de gittikçe azalmaya başlar. Regülasyon sistemi ile bankacılık sektörü en kaliteli şekilde düzenleme ve denetleme faaliyetlerine devam eder. Bunun sonucunda da finansal serbestleşme durumunda bankalarda oluşabilecek riskler tamamen ortadan kalkmış olur.
Bankacılık sektöründe düzenleme ve denetlemenin yapılması durumunda çalışma istikrarı ve sektörün düzenli şekilde ilerlemesi sağlanmış olur. Bankalara yapılan güçlü denetimler sayesinde de yönetimlerin doğru şekilde yapılmasına zemin hazırlar. Bankalar bu sayede günden güne daha kurumsal bir yapı ile faaliyetlerini göstermeye başlamış olur. Kredilerde meydana gelen sorunlar ortadan kalkar.