1. Ana Sayfa
  2. Piyasalar

Revalüasyon Nedir?

Revalüasyon ülkenin para biriminin ayarlanmasıdır. Revalüasyon özellikleri nelerdir, nasıl yapılır? Revalüasyon neden yapılır? Revalüasyon hakkında ayrıntılara yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Revalüasyon Nedir?

Revalüasyon bir ülkenin para değerinin altın, gümüş, dövizlerine göre yükseltilerek yeniden ayarlanması işlemidir. Devalüasyonun tersi olarak bilinen Revalüasyon, ödemeler bilançosu fazla olan ülkelerin en çok kullandığı bir ekonomik terimdir. Ödemler dengesinin fazla olması ödemeleri bilançosunun dengede tutulması ile revalüasyon işlemlerine başvurulur. Revalüasyon ile ihracat zorlaşarak, ihracat geliri düşüş gösterir. İthalat geliri yükselerek ithalat işlemi daha kolay hale gelir.

Revalüasyonun Özellikleri Nelerdir?

Revalüasyonun işlemleri ödemeler bilançosundaki fazlalığı gidermek için kullanılan işlemleri kapsar. Ödemler üzerinden kalan fazlalıkları gidermek gibi görülse de enflasyonist sorunlara çözüm bulmak temel amaçtır. Revalüasyon işlemleri için hükümet, ihtiyaçtan fazla olan altın, döviz birimleri emisyon üzerinden enflasyonu engellemek için revalüasyon yapılmasına karar verir. Revalüasyon, ülke ekonomisinde içerde ve dışarda denge sağlanması için fiyatlar genel seviyesinin optimum seviyede kalması için kullanılır. Yüksek enflasyonun önüne geçerek ticaretin istenilen seviyede seyir göstermesi için sabit kur sistemi tercih edilir. Değişen kur sistemi için doğru para politikasını kullanmak en doğru yoldur. Revalüasyon sürecinde ülke ekonomisi, tam rekabet piyasasında işlem gören ekonomik temelleri sağlam ve kâr indeksi yüksek bir seyir izlemektedir.

Revalüasyon Neden Yapılır?

Revalüasyon işlemleri denge seviyesi yüksek olan piyasaların dengelemek ve oluşan enflasyonu engellemek için gerçekleştirilir. Sabit kur sistemiyle piyasada aktif rol alan ekonomi alt yapıları özellikle enflasyonun yükselmesini engellemeyi hedef edinir. Revalüasyon ortamında ithalat azalarak ihracat potansiyeli artırılmış olur. Fiyat genel düzeyi dengelenerek daha refah bir ekonomi sistemi oluşturulur. Döviz ve altın kurları ucuzlayarak, ülke para biriminin değer kazandığı görülür. Yurt dışındaki mallar yurt içindeki mallara nazaran daha pahalı hale gelerek yerli üretimle piyasa sürülen ürün mal ve hizmetlerin fiyatlar genel seviyesi yükseltilmiş olur. Revalüasyon yapıldıktan sonra arz talep dengesi değişerek aynı ürünü yurt dışında satın alma potansiyeli artmış olur. Bu sayede ithalat artarken, ihracat seviyesi azalır.

Revalüasyon sayesinde değersiz paralarla beraber gelen enflasyonist ortamda, ithalat ve ihracat dengesi sağlanarak enflasyonun düşürülmesi hedeflenir. Revalüasyon sonrasına ülke ekonomisi iyileşse de bazı olumsuz sonuçlar da doğabilir. İthalatın artması ihracatın azalmasıyla yerli yatırımcılar daha az ticaret yapabilir seviyeye gelir. Paranın değeri tam olarak belli değildir. Merkez Bankası’nin paranın değerine müdahale etme rolü sayesinde, paranın değerini artmış olur. Paranın hareketliliği ve kontrolü Merkez Bankası denetimindedir. Merkez Bankası kontrolünde paranın genel yükselişi dengelense de bankalar ekonomiden elini çektiği an piyasaların genel seyri ve para değeri yeniden düşüşe geçer. Paranın piyasadaki hareketliliği doğru kontrol edilmezse revalüasyon politikaları ekonomiye ve milli ekonomiye zarar verebilir.

Yorum Yap