Ripple herhangi bir ülkenin parası olmayıp, blockchain teknolojisine sahip merkezi olmayan bir para birimi olarak tanımlanabilir. Ripple sadece para birimi değil aynı zamanda işlem platformudur da. Kripto para birimi dışında da kullanılmaktadır. Bu para birimi sayesinde işlemler kısa sürede ve hızlı bir şekilde gerçekleşebilmektedir. Ripple ilk çıktığından bu yana basit bir ödeme aracı gibi muamele görmek istememiştir. Uluslar arası transfer işlemlerini yönetme hedefi bulunmaktadır. Ripple Net teknolojisinden sadece bireysel müşteriler değil, aynı zamanda finans hizmetleri sunan kurumsal ödeme şirketleri de faydalanmaktadır. Platformun en iyi yanlarından bir tanesi, Bitcoin de dahil bütün para birimleri ile ödeme yapılmasına izin vermesidir. İşlem için oldukça düşük, hatta sembolik bir ücret talep edilmektedir. Peki neden mi bu kadar düşük fakat tamamen ücretsiz işlem yapılmıyor? Çünkü DDOS saldırıları önlenmek isteniyor.
Ripple Yatırımı Nasıl Yapılır?
Ripple yatırımı yapmak isteyen kişilerin, Ripple alım satım yapabileceği borsalardan Türk Lirası ile Ripple alımı yapması gerekiyor. Türkiye’de Ripple almak için güvenilir borsa platformları bulunuyor. Ücret ödemeden bu platformlara üye olabilir, Ripple hesabı alabilir ve TL karşılığında Ripple satın almaya başlayabilirsiniz. Ripple fiyat artışı olması halinde elinizde bulunan Ripple cinsi kripto paranızı yine aynı hesabınız üzerinden satabilir, bu şekilde para kazanabilirsiniz.
Ripple Kim Tarafından Geliştirildi?
Ripple gelişimini 2004 senesinde tamamlamıştır. Platform asıl 2013 senesinde kullanılmaya başlanmıştır. E Donkey ağı Jed Mc Caleb tarafından geliştirilmiştir. Dünyanın önde gelen yatırımcıları Ripples Lab’a destek vermiştir. Chris LARSEN isimli şahıs, kripto para ekosisteminin en zengin kişisi olarak kabul ediliyor. Melek yatırımcıdır. İşletme yöneticisi olmasıyla birlikte aynı zamanda gizlilik aktivistidir de. Finansal hizmet alanında çalışan pek çok girişimin kurucu ortağı olmuştur. 1996 senesinde online bir mortgage kredi girişimi olan E loan ile ilk olarak adını duyurmuştur.
Ripple Protocol Consensus Algorithm RPCA Nedir?
RPCA Bitcoin ve Ethereum’dan farklı olarak blok zincirine sahip değildir. Block chain üzerine inşa edilmiş bir kripto para birimi değildir. İlk duyanlara bu durum biraz tuhaf gelebilir. Block chainden farklı olarak Ripple kendi patentli teknolojisine sahiptir. İşte bu teknoloji RPCA olarak bilinmektedir. Sistemin adı içinde yer alan konsensüs kelimesi ağ üzerinde yer alan her bir bağlantı noktasının diğerleri ile aynı fikirde olması halinde sorun olmaması anlamına gelmektedir. Bir nevi bütün bağlantı noktalarının fikirlerinin alınması gerekiyor. Herkesin fikir birliğine varması halinde ancak onay veriliyor. Ripple özellikle düşük komisyonlu varlık değişimi ve hızlı uluslar arası işlemler için kullanılmaktadır. Ripple üzerinden ortalama bir işlem süresi 4 saniye olarak biliniyor. Bitcoin’de bu süre 1 saate kadar çıktığından avantajlıdır.