Kripto para piyasalarına duyulan ilgi, 2017 yılında en üst seviyelere çıkmıştı ve o dönemde tüm dünya, kripto para birimlerini araştırmaya başlamıştı. Lider kripto para birimi Bitcoin’in (BTC), çok düşük seviyelerden gelerek başlattığı ralli sonucunda 20 bin dolar bandına ulaşması, tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başarmıştı ve o dönemde insanlar, Bitcoin’i kazanç sağlama adına bir “fırsat” olarak görmeye başlamıştı. Aradan geçen 3 yıl içinde bu ilgi azalsa da Covid-19 salgınının da büyük etkisi ile birlikte, 2020 yılında bu ilgi tekrardan oluşmaya başladı ve 2021 yılında kripto para piyasalarına duyulan ilgi tarihin en üst seviyelerine çıktı. Türkiye de bu ilgiden payını aldı ve ülkeler arasında, kripto paralara en çok ilgi duyan ülkeler arasına girdi. Kripto para birimleri ile ilgili, birçok ülke daha önce açıklamalarda bulunmuştu ve Türkiye’nin de regülasyon çalışmaları başlatacağı gündeme gelmişti ancak net bir açıklama bulunmuyordu. T.C Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto paralar ile ilgili bir duyuru yaptı.
Makalede Ne Var?
Ülkelerin Kripto Paralara Yaklaşımı
Kripto para piyasalarına duyulan ilgi artış gösterince, insanlar da yoğun olarak kripto para piyasalarına yöneldi ve yatırımcılar bu alandan kazanç sağlamaya başladı. Bu kazançlar gün geçtikçe daha çok gün yüzüne çıkmaya başladı ve ülkelerin kripto paralara yaklaşımında da değişiklikler oldu. Rusya, Güney Kore, Çin, ABD gibi ülkelerden kripto paralar ile ilgili yaptırım haberleri sık sık gündeme gelmeye başladı ve son olarak Güney Kore, kripto para kazançlarından vergi alacağını resmen duyurdu.
Demirtaş Vergi Sinyallerini Vermişti
Güney Kore’nin attığı net ve resmi adımın ardından, Türkiye’nin benzer bir adım atıp atmayacağı da merak ediliyordu. Geçtiğimiz günlerde ekonomist Özgür Demirtaş da konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu ve Türkiye’de kripto para alanında vergi ve regülasyon çalışmalarının başlayabileceğinin sinyallerini vermişti. Buna paralel olarak, net olmamakla birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan bir duyuru paylaşıldı.
Bakanlık, Kripto Para Konusunda Kaygılı
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Kripto paralarla ilgili dünya genelinde oluşan kaygıları biz de paylaşıyoruz. Konuya ilişkin gelişmeler ve ülkemizdeki durum, Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir.” sözlerine yer verildi. Ayrıca açıklamada, bakanlığın Merkez Bankası, BDDK ve SPK gibi ilgili kurumlar ile işbirliği halinde olduğu da belirtildi. Bu durum Türkiye’de kripto paralara vergi adımlarının sinyalleri olarak algılanmaya başlasa da henüz bununla ilgili net ve kesin bir yorum yapılamıyor.