TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı “Dijital, Sanal ve Kripto Para Sistemleri” isimli bir rapor yayınladı. Son dönemlerde Türkiye’de artan kripto para ilgisi üzerine hükümet de alana dair çalışmalara başlamıştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kripto para ödemelerinin yasakladığı yönetmeliğin ardından TBMM tarafından yayınlanan rapor kripto para sektörüne yönelik yeni umutlar doğurdu.
TBMM tarafından yayınlanan raporda ilk olarak altın ve nakit para gibi finansal varlıkların tarihi süreçleri yer aldı. Altın ve nakit paranın yerini yavaş yavaş almaya başlayan kripto paralarla ilgili kısımda ise bu varlıkların olumlu ve olumsuz yönlerinden bahsedildi. Kripto paraların her geçen gün daha popüler hale geldiğinin vurgulandığı raporda, Türkiye’nin de kripto para sektörünün yakın takipçisi olması gerektiği belirtildi.
Türkiye Bitcoin Pazarından Gelir Elde Edebilir
Türkiye’ni kripto para sektörünün yakından takip etmesi gerektiğinin vurgulandığı raporda Bitcoin’in olumlu ve olumsuz yönlerine de vurgu yapıldı. Lider kripto para biriminin belli riskler barındırdığı açıklandı. Bitcoin’in risklerinin doğru değerlendirilmesi ve kripto paraları teşvik eden düzenlemelerin yapılması ile Türkiye’nin Bitcoin pazarından gelir elde etmesini mümkün olduğu belirtildi.
Raporda Dijital, Sanal ve Kripto Para Ayrımı Yer Aldı
Raporda en çok dikkat çeken kısımlardan birisi de dijital, sanal ve kripto para ayrımının yapıldığı bölüm oldu. Dijital ve kripto paralar arasındaki ayrımın ortaya konulduğu raporda yeni tanımlamalarda yer aldı. Dijital ve sanal paraların tek başlarına ayrı birimler olmadığı belirtildi. Dijital paraların temsil ettikleri ülkelerin itibari paraları ile bağlantılı olduğu vurgulandı. Dijital paraların ülkelerin merkezi otoriteleri tarafından kontrol edilmelerinin ve denetlenmelerinin mümkün olduğunun açıklandığı raporda sanal paraların ise itibari para cinsinden tanımlamadıklarına dikkat çekildi. Raporda kripto paralar ise şifreli sanal paralar olarak tanımlandı.
TBMM söz konusu raporda dijital ve kripto para ayrımı gerçekleştirmekle beraber bu varlıkların risklerinden de bahsetti. Kripto paraların bir denetim mekanizmasına tabi olmamalarından kaynaklı olarak, kara para aklama ve dolandırıcılık suçlarına alan açtığı belirtildi. Bu risklerden bahsedilmekle beraber dijital paraların tarihsek ilerlemenin göstergesi olduğu da vurgulandı.
Blockchain Teknolojisinin Güvenirliği İle Önemli Bir Noktada Duruyor
Raporda Bitcoin’in beraberinde getirdiği teknolojilerin öneminden de bahsedildi. Blockchain teknolojisinin kripto para sektörü dışında birçok alanda daha kullanıldığının belirtildiği raporda güvenilirliğine vurgu yapıldı.
TCMB’nin kripto para yasaklarına yönelik yönetmeliğini ardından yerli yatırımcılarda oluşan endişeler, TBMM rapor ile ortadan kalktı. Raporda Bitcoin ve diğer kripto paralar ile ilgili olumlu ifadelerin yer alması dikkat çekti.