Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından ilk kez piyasalara sürüldü ve Bitcoin ilk kez 2011 yılında ABD Doları karşısında değer kazanarak fiyatlandı. O tarihlerde haliyle, dünyanın çok büyük bir bölümü, Bitcoin’e ve beraberinde gelen kripto para piyasalarına oldukça uzaktı ve neredeyse kimsenin bu oluşumdan haberi yoktu. Ancak zaman içinde kripto para birimlerine duyulan ilgi artış göstermeye başladı, kripto paraların neden ve nasıl kullanıldığına ilişkin birçok gelişme ve haber gün yüzüne çıktı, bunlarla birlikte insanların kripto paralara olan yönelimi de artış gösterdi. 2017 yılına gelindiğinde bu ilgi en üst seviyeye ulaştı ve o dönemde tüm dünya Bitcoin’i ve kripto para piyasalarını konuşuyordu. 2017 yılından bu yana kripto para piyasalarına duyulan bu ilgi oldukça azalmıştı ancak 2020 yılında, piyasalar üzerindeki bu ilgi daha büyük seviyelere ulaştı. Türkiye de kripto para piyasalarına en çok ilgi duyan ülkeler arasında, en önlerde geliyor, peki neden?
Borsa İstanbul Yatırımcısı Arttı, Kripto Para Borsaları Rekor Kırdı
Coivd-19 salgının etkisi ile birlikte ekonomi piyasalarında büyük bir hareketlilik başladı ve Türkiye’deki yatırımcılar da borsa gibi piyasalara yönelim gösterdi. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, Ocak 2020 ile Ocak 2021 (1 yıllık süreç) arasında, Borsa İstanbul’daki 1 milyon 232 bin olan yatırımcı sayısı, 2 milyon 159 bine yükseldi. Hisse piyasasında yatırımcı sayısı bir yılda neredeyse iki katına çıkarken, kripto para piyasalarındaki yeni kullanıcı sayısında ve ticaret hacminde rekor seviyelere ulaşıldı.
Şengül Kripto Para Borsalarının Dinamik Yapısını İşaret Etti
Kripto para piyasalarına duyulan ilginin, Türkiye’de bu kadar artması ile birlikte, Ekonomist Özlem Derici Şengül, durumu Habertürk’te değerlendirdi. Şengül, açıklamalarında belli bir miktar birikimi bulunan vatandaşların, alım gücü düşünce yeni kazanç kapılarına, getiri arayışlarına girdiğini ifade etti. Şengül, kripto para borsalarında 7/24 işlem yapılabiliyor olmasının bir dinamik yapı sağladığını ve bu dinamik yapının yatırımcılara daha çok hitap ettiğini belirtti.
Şengül’e Göre Artan İlgide “Sosyal Yayılma Hızı” Etkili
Ekonomist Şengül, 18 yaşında olmayan bireylerin dahi veli izni ile kripto para borsalarında hesap açarak işlem yapmaya başladıklarını belirtti. Özlem Derici Şengül, bireyler arasında hızla yaygınlaşan bu ilginin arkasında, sosyal yayılma hızının olduğunu vurguladı. Şengül’e göre bu yayılmada “Bulaşıcılık” ve “Kulaktan kulağa” etkisi bulunuyor. Ayrıca Şengül, yatırımcıların birçoğunun bu konularda “eğitimsiz” olduğunu, sadece kripto para borsalarını değil, geleneksel borsaları da bir “oyun” gibi gördüğünü ifade etti.