Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel anlamda ekonomik gelişmeyi sağlamak ve olası riskleri önlemek adına kurulmuş bir kuruluştur. Üyesi olan ülkelerin genel ekonomik durumlarını desteklemekte olup aynı zamanda birlik olarak da hareket edilmesini sağlamakta olan Uluslararası Para Fonu (IMF), 189 ülkeden oluşmaktadır.
IMF olarak bilinen bu örgüt aynı zamanda üyesi olarak bilinen ülkelerde yoksulluğun giderilmesi ve ekonomik kalkınmanın sağlanmasına yönelik destekleyici hizmetler sunarken aş zamanlı olarak bunun kaynaklarını da dahili olan üyelerden sağlamaktadır.
IMF sistemi içerisinde borçlanmış ülkeler de bulunmaktadır. Bu borçların ödenmemesi durumunda IMF kriterlerine göre belirlenmekte olan sınırlandırmalar uygulanmakta olup bu sınırlandırmalar üyelik sürecinin başında mevcut ülkeler tarafından kabul edilmektedir.
Makalede Ne Var?
Uluslararası Para Fonu (IMF) Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Uluslararası Para Fonu (IMF) görev ve sorumlulukları tüm ülkeler için eşit olarak uygulanmakta olan görevlerdir. Şu şekilde sıralanabilmektedir:
- 189 ülkenin de genel ekonomik durumlarını takip ederek ön görülen risk faktörlerinden hareketle neler yapılması gerektiğine dair adımların belirlenmesi ve ülke birimlerine iletilmesi
- Ülkenin ekonomik istikrarının sürdürülebilmesi için gerekli desteklerin sağlanması
- Ülkelerde cari açıkların oluşması durumunda bu açıkların kapatılmasına yönelik yapılandırmaların yapılması
- Ülkede ekonomik büyüme için istihdam olanaklarının sunulması veya yönlendirme sağlanması
Uluslararası Para Fonu (IMF) görev ve sorumlulukları olarak bilinen bu içeriklerin yanı sıra ülkelerin ekonomik adımlarının ne tür sonuçlara neden olabileceğinin de ön görülerek belirtilmesi bulunmaktadır.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Kaynağını Nereden Alır?
Uluslararası Para Fonu (IMF) kaynakları üyesi olan ülkelerin ödemiş oldukları aidatlar üzerinden sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra üye ülkelere uygulamış olduğu kota sistemleri de kaynağın belirli bir oranını oluşturmaktadır.
Ülkeler tarafından kaynak alınırken her ülkenin dünya ekonomisi içerisindeki yeri belirlenmektedir. Bu nedenle her ülkenin farklı oranlarda aidat ödemesi yapılması beklenerek kaynak edinimleri sağlanmaktadır.
Özel çekim hakkı olarak bilinen SDR, IMF tarafından kullanılmakta olan bir standarttır. Ödemelerin de bu standart işlemler üzerinden alınması sayesinde adil bir düzen oluşturulması amaçlanmaktadır.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Kota Sistemi Nasıl Çalışır?
Uluslararası Para Fonu (IMF) kota sistemi, ülkelerin kendi ekonomik üyelerinin mevcut ekonomik seviyeleri üzerinden aidat ödemelerini yapmalarını sağlayan bir sistem olarak bilinmektedir.
Kota sistemi üzerinden hem ülkelerin kredi limitleri belirlenmekte hem de oy oranları belirleyici olmaktadır. Bu nedenle Uluslararası Para Fonu (IMF) desteklerinin de doğrudan kota sistemi üzerinden belirlendiği bilinmektedir.