Yaklaşık iki ay önce XRP, duyurulan SPARK airdrop uygulamasının haberi ile birlikte, muazzam bir yükseliş serüvenini başlatmış ve yatırımcılarını oldukça sevindirmişti. Uygulama haberi ile birlikte yükselişe geçen XRP, airdrop uygulamasının hemen ardından yatırımcıların hızlı bir şekilde satış pozisyonuna geçmesi ile bu köz yönünü aşağı çevirmişti. Fakat ilerleyen günlerde lider Bitcoin’in (BTC) yeni rekorlara koşması XRP’nin de yükselmesini sağlamıştı. Buraya kadar her şey XRP için çok iyi giderken, XRP birdenbire ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) davası ile sarsılmış ve ilk önemli kötü haberi almıştı. Bu haberin ardından hızlı bir şekilde değer kaybeden XRP’ye darbe üstüne darbe gelmiş ve kripto para borsaları da XRP’yi sırasıyla delist etmişti. Tüm bunların üzerine bir de kısa bir süre önce Tetragon Financial Ripple’a dava açtı ve XRP’nin çöküşü daha da hızlandı derken, son kötü haber Grayscale’den geldi. Kabusun çığ gibi büyüdüğü XRP’de balinaların geri çekilmeye başlaması ise adeta atılan son tekme oldu.
Makalede Ne Var?
SEC Davası Balinaların Geri Çekilmesine Yol açtı
Ripple’a açılan davaların sonrasında Grayscale, Digital Large Cap Fund isimli fonun bir parçası olan XRP’yi listelemeyi durdurduğunu açıkladı. Bu açıklamanın üzerine XRP’nin aldığı darbeler çığ gibi büyümüş oldu. Fakat XRP için kötü haberler bununla sınırlı kalmadı. Yaklaşık bir aydır kabus gibi günler yaşayan XRP’ye bir de balinalardan büyük bir darbe geldi. SEC – Ripple davası öncesinde dijital cüzdanlarında en az 1 milyon adet XRP bulunan kullanıcıların sayısında ciddi oranda düşüş yaşandığı ortaya çıktı. CoinMetrics’ten gelen verilere göre 21 Aralık tarihinde 1.721 adet XRP balinası bulunuyordu fakat 4 Ocak tarihi itibariyle bu sayı 1.567’ye düştü. Balinaların geri çekilmesindeki en büyük etkenin SEC davası olduğu düşünülüyor.
Altcoinler Yukarı Çıktı, XRP Geri Çekildi
Bitcoin’in yeni rekor seviyelerine çıkması ile birlikte altcoinler de harekete geçmişti ve bu duruma ilk tepkiyi de yine lider altcoin Ethereum (ETH) vermişti. Ethereum fiyatını 1.000 doların üzerine çıkardı ve onu diğer birçok altcoin daha takip etti. Fakat XRP resmen yerinde saydı, hatta fiyatında değer kayıpları yaşadı. Piyasa yukarı yönlü hareketlenirken XRP’nin değer kaybetmesinde, balinaların geri çekilmesi önemli bir etken oldu.
XRP İçin Kötü Haberler Bitmiyor
XRP listelemelerini durduran ya da ABD’li kullanıcılar için XRP alım – satımlarını donduran kripto para borsalarının arasına birçok yenisi eklendi. Coinbase, Bitstamp, Binance US ve Bittrex gibi birçok önemli borsanın üzerine bir de Grayscale ve Jump Trading gibi şirketlerden de kötü haberler gelince XRP’nin akıbeti adına ortaya atılan fikirler de iyice daha kötü bir hal almaya başladı. İlerleyen günlerde XRP’nin ne duruma geleceği merak ediliyor.